Velociraptor är ett släkte i dinosauriefamiljen Dromaeosauridae. De levde för cirka 70 - 75 miljoner år sedan i Mongoliet. Velociraptor var en relativt liten, upprättgående och köttätande dinosaurie. De var smäckra, snabba och smidiga rovdjur som kunde hålla balansen då den utförde akrobatiska konster i jakten tack vare den långa styva svansen. Som snabbast kunde de springa ända upp till 50 km/tim. Ett av de mest berömda fossila fynden, hittad i Toogreeg-bäddarna, föreställer en Velociraptor som har slagit armarna om skallen på en Protoceratops.

Velociraptor var relativt liten; den mätte cirka 2 meter lång, varav dess svans utgjorde större delen av längden.

Velociraptor hade kraftfulla bakben för att springa fort, och dess svans kanske användes för att balansera kroppen. Armarna var smidiga, och slutade i tre långa fingrar med krökta klor. Andra tån på den bakre foten var uppfällbar, och bar en krökt klo som man tror användes som vapen. Velociraptor hade relativt lång, spetsig nos, och munnen var fylld med vassa, sågtandade tänder.

Velociraptor jagade i flock precis som Vargar och en del andra rovdjur gör idag. De var intelligenta och kunde lösa många problem och samarbeta för att klara av byten som var mycket större än de själva.

© Smirre