Det har alltid skjutits varg i det här landet. Men jakten med stort J är för första gången i riktig fara. Tack och lov.

December brukar betyda nedräkning. Inte bara för vanligt folk utan också för vargjägare, och särskilt sedan 2010 då startskottet gick för den första stora jakten på 100 år. 440 anmälda jägare per varg när 27 vargar skulle skjutas säger en del om både attityder och styrkeförhållanden. Som i princip inte förändrats sedan dess.

Miljöorganisationerna fördömde den svenska jaktversionen och anmälde den till EU, som redan då hotade dra Sverige inför EU-domstolen. 2011 års jakt stoppades men 2013 var det dags igen. I juni i år, efter en ännu större massjakt på 44 vargar, plus skadeskjutningar och många döda föräldradjur, kom en sista varning från EU. Så länge vargen är fridlyst ska den inte jagas. Sverige svarade fortfarande lika bestämt att den svenska licensjakten är laglig.

Men dagarna innan jul hände det. Plötsligt finns det tydligen inte bara en jaktförordning att förhålla sig till, utan också en EU-rätt. Och Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att jaktförordningens förbud att överklaga beslut om jakt strider mot den rätten. Som ställer ovillkorliga krav på att länderna i lag ska skydda hotade arter och att nationell domstol måste kunna pröva om man håller sig inom direktivets gränser.

Miljöorganisationer kan alltså överklaga Naturvårdsverkets beslut om vargjakt även till domstol. Punkt slut på riktigt. Efter en seger som borde vunnits för länge sen och även om Jägarförbundet som väntat protesterar och menar att demokratin satts ur spel. Den stora allmänheten tycker annorlunda och vill nu se besked värda en rödgrön regering.

Nästa års jakt på 46 vargar med start lördag måste stoppas. Vargen är hotad och ska inte jagas. Förutom att vi behöver något gott att skåla för. Trots allt annat och skitåret 2015.

Annacarin Leufstedt

KÄLLA!