Det har ju knappast undgått någon med Djurintresse vad som hände på Kolmården den 17 juni 2012.

Har sett två dokumentärer om detta. Kan bara konstatera att det har gjorts så många fel och det hela är tragiskt. Även personligt eftersom jag besökt Kolmårdens varghägn 2 gånger. 2002 och 2007 och fick båda gångerna väldigt fina minnen med att umgås med Vargar. Trots åska och ösregn då 2002 och både jag, min assistent Christer samt Vargarna var genomblöta.

Djurparker byter gärna Djur emellan parkerna och när jag besökte Kolmården så var Stina guide och flocken bestod av 5 vargar där Tromb var ledaren.

2012 var Varghanteringen helt annorlunda, 2012 såg man prestige och ekonomisk vinst i detta med att ha Vargguidning.

22 olika Djurskötare hade hand om guidningen i Varghägnet, det var 2012 en flock på 9 Vargar och där Djurskötarna tog på sig rollen som "övervarg" utan att ha speciellt mycket kunskaper om hur en flock fungerar och hur Vargar fungerar.

Man till exempel bestraffade Vargarna med slag och vilket gjorde att Vargar som från de var väldigt unga socialiserats med av människor för att känna trygghet med människor - nu såg människor som ett hot.

En lyft hand som är menat som en smekning kan lika gärna vara ett slag. Samma sak med en Hund eller vilket Djur som man slår går i försvar mot en lyft hand.

Detta slutade tragiskt för Karolina som blev attackerad av Vargarna den 17 juni 2012 och med dödlig utgång och tragiskt för hennes familj och för de som ansvarar för Kolmården.

Att ha 22 Djurskötare att leda flocken och guida besökare i Varghägnet, alltså Vargarnas hem där man genom så kallad uppfostran har get Vargarna en bild av människor som ett hot.

Okunskap och som man säger - dess fler kockar, dess sämre soppa.

Sen då tystnadskulturen som råder inom Kolmårdens ledning är dåligt.

Ja, jag är ledsen och arg över dessa personers okunskap och att de förstört Vargarna mentalt samt den tragiska attacken på Karolina som var resultatet av detta och att Vargguidning på Kolmården inte längre är en möjlighet.

Det är bara så tragiskt att något som en gång var något väldigt fint och positivt är förstört på grund av vinstintresse och okunskap.

Godnatt.