The Steam Man Just den här karaktären är egentligen ingen anti-hjälte, men han är ingen hjälte heller. Det handlar faktiskt om en maskin, troligen världens första robot, som var väldigt populär under andra halvan av 1800-talet. ”The Steam Man” (”Ång-gubben”) är en ångdriven robot med mänskliga drag. Han är sammansatt av svarta järnplattor, har pistongdrivna ben, två kraftiga armar, ett huvud krönt av en hög hatt som egentligen är en skorsten där ångan bolmar ut. Jämfört med robotar från modern science-fiction är han inget att skryta med. The Steam Man var en maskin som drog vagnar, varken mer eller mindre. Han hade ingen personlighet och kunde inte tänka själv.

The Steam Man förekom i tidningar som kallades ”edisonader”, efter den amerikanske uppfinnaren Thomas Alva Edison. Hjältarna i dessa tidningar var oftast unga pojkar med förmågan att bygga geniala uppfinningar när de bäst behövde dem. The Steam Man gjorde sin debut i ”Irwin's American Novels” 1865, i berättelsen ”The Steam Man of the Prairies” av Edward Sylvester Ellis. Här var ångroboten byggd av den tonårige dvärgen Johnny Brainerd. Men det var när han förvandlades till en uppfinning av den unge hjälten Frank Reade som figuren blev riktigt populär. Frank Reade for omkring i vilda västern i en vagn dragen av The Steam Man och slogs mot banditer och indianer. Ångrobotens kraftfulla och människolika utseende hade en avskräckande effekt på ”vildarna”. The Steam Man följdes senare av andra liknande uppfinningar av Reade, som ånghästen, ånghunden, med flera. Reades son Frank Reade jr gick sedan vidare med att skapa en elektrisk version av The Steam Man, tätt följd av en rad elektroniska djurrobotar.

The Steam Man hade troligen en stor inverkan på science-fiction genren. Efter honom kom snart andra berättelser om robotar och det dröjde inte länge förrän dessa nya mekaniska män hade fått tänkande elektriska hjärnor. Några av dem, nästan som en reflektion över The Steam Man's tråkiga vagndragande syssla, slog sig fria från människorna och övergav sin slavlika tillvaro.

TILLÄGG!

Början på 2000-talet kom Terminatorfilmerna som utspelar sig från 2017 med tidsresor till 1984 och 2021 - där maskinerna tagit över och styrde och man visste inte riktigt vem som var robot och vem som var människa! Eller vem som är vän eller fiende! Det har gjorts 5 filmer tror jag och de är actionfyllda och highteck!