Länstyrelsen har analyserat DNA-prover och revirmarkeringar och kan nu konstatera att antalet konstaterade vargrevir gått från ett till tre.

Sedan 2021 finns vargrevir på Linderödsåsen och nu finns det alltså ytterligare två – ett på Söderåsen och ett vargpar som bildat revir mellan Höör och Hässleholm. Reviren får namnen Söderåsen och Svalemose.

– Vi har följt dessa vargar sen i somras och nu kan vi bekräfta att det handlar om två nya vargpar. De har etablerat varsitt revir och det ser vi genom att vi har följt vargarna i spårsnö och genom att ta DNA-prov på spillning och urin, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare på länstyrelsen.

Kan bli fler revir!

Varghanarna i de nya reviren har vandrat ner från Västmanland och Sörmland medan tikarna är från ett vargrevir i Östergötland. Länsstyrelsen fortsätter att följa paren för att få mer kunskap om revirens utbredning.

– Det går inte att utesluta att det blir fler vargrevir i Skåne eftersom det finns mycket varg i hela södra Sverige och när de får valpar sprider valparna sig, säger David Börjesson på Länsstyrelsen Skåne.

KÄLLA: SVT!