Vad händer om USA släpper en atombomb stor som Hiroshima-bomben över Nordkoreas huvudstad? Med verktyget Nukemap kan du släppa en fiktiv atombomb. De här är de värsta konsekvenserna.

1. Eldklot smälter allt

På några sekunder sprids ett bländande ljussken över staden till ett eldklot med en diameter på nästan 300 meter och en temperatur på över en miljon grader.

Allt under det kommer att smälta bort i en eldstorm som förvandlar människor till stoft.

Ljusskenet är så starkt att de som tittar direkt in i det kan bränna näthinnan och allt inom 100 000 m2 börjar brinna.

2. Tryck jämnar hus med marken

En atombomb utlöser enorma mängder energi och i ett område på 0,36 km2 kommer trycket att göra att till och med betongbyggnader kommer att splittras och kollapsa.

I en storstad blir det nästan nog omöjligt att överleva i infernot av vrakdelar som kommer att katapulteras över jorden.

3. Värme fräter bort huden

Värmen från bomben ger människor i ett område på 11,4 km2 tredje gradens brännskador. Såren går rakt igenom alla hudlager, förstör nerver och blodkärl och gör kroppen extremt sårbar för infektioner.

4. Strålning bombarderar kroppen

Dödlig radioaktiv strålning drabbar jorden minuterna efter att en atombomb har sprängts och alla inom 4,51 km2 drabbas av cirka fem sievert.

Vi utsätts naturligt för 2–3 mSv strålning årligen. En enda dos på en sievert kan ge strålsjuka och blödningar, medan fem sievert dödar hälften inom loppet av en månad.

5. Dödliga partiklar sprids

En atombomb skapar en krater i marken där den slår ned, från vilken radioaktiva partiklar stiger.

Partiklarna kan senare färdas hundratals kilometer med vinden.

Enligt Nukemap kommer sammanlagt 100 850 att omkomma och 419 380 att komma till skada.