Ett kungsörnsbo har blivit plundrat utanför Tomelilla. Foto: Skånes Djurpark Skånes Djurpark

Ett kungsörnsbo i Fyledalen utanför Tomelilla har plundrats.

Någon har försökt tillverkat en stege och försökt gräva sig in i boet – och då ska två ägg ha krossats.

Länsstyrelsen har polisanmält tilltaget.

– Det är väldigt bra om allmänheten kan vara vaksam, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen, till Ystads allehanda.


Tjuvarna var troligen på jakt efter att stjäla ägg strax innan kläckning med ett uppsåt att försöka föda upp tama kungsörnar. Det säger länsstyrelsens Nils Carlsson till Ystads allehanda, som rapporterar om plundringsförsöket i Fyledalen.

Länsstyrelsens övervakare upptäckte att allt inte stod rätt till vid det stora örnboet i tisdagskväll. Någon hade spikat upp brädor som troligen har använts som stege för att klättra upp. Nils Carlsson förklarar att tjuvarna försökt gräva in sig i boet underifrån men då krossat flera ägg.

Marknad i Tyskland

Händelsen är polisanmäld och Nils Carlsson manar till allmänheten att vara uppmärksam på liknande händelser, då han misstänker att brottslighet av detta slag kan komma att öka.

– I Tyskland och vissa andra länder i Europa finns en stor marknad för att föda upp kungsörnar till jakt, och ungarna kan betinga ett högt värde, säger han till Ystads allehanda.

Det är ovanligt att ägg från kungsörnar stjäls, desto vanligare är det att pilgrimsfalksägg stjäls för uppfödning av jaktfalkar, säger Carlsson.

Finns sju par

Enligt Ystads allehanda finns bara sju häckande kungsörnspar i Skåne. Två av dem finns i Fyledalen.

– Det går trögt med kungsörnen, och sådana här tilltag gör det ju inte bättre, säger Nils Carlsson.

Stölden av de två äggen gör att kungsörnsparet inte kommer att få några ungar i år. Det kan också göra att de för gott lämnar platsen.