POLITIK. Nybildade Djurens parti utser en partiledare som ska ta partiet till ett riksdagsval. Partiet räknar med att ställa upp i riskdagsvalet.

Partiledare blir Jonas Paulsson, som i dag sitter för Miljöpartiet i Täby kommunfullmäktige. Han arbetar som it-konsult och är aktiv även i Greenpeace och Köttfri måndag och sitter i styrelsen för Svensk mat- och miljöinformation.

Han berättar om vägen till uppdraget som partiledare i Djurens parti.


– Jag har tänkt på det i flera år och skrev en artikel för flera tidningar om att Sverige borde ha ett parti för djuren med holländska förlaga. Sedan blev jag uppmärksammad på Johanna Patrikka Altenstedt initiativ och vi fann varandra.

I december berättade Dagens Opinion om att Johanna Patrikka Altenstedt, konsult inom hållbarhetsfrågor, hade tagit initiativet till Djurens parti. I dag består partiledningen av en kärna på ett "halvdussin" personer, berättar Jonas Paulsson. Nästa steg är att spika partiprogrammet på en kongress och samtidigt driva in tillräckligt med namnunderskrifter för att få partiet registrerat för riksdagsvalet av Valmyndigheten.

– Det går faktiskt bra. Det dimper in flera kuvert om dagen.

Jonas Paulsson anser att framtiden för partiet är "ljus".

– Kan Sverigedemokraterna komma in i riksdagen kan vi det också. Det finns utrymme för ett parti med rationell miljöpolitik och solidaritet med djur. De flesta människor skulle aldrig skada ett djur. Det är utlagt på köttfabrikerna. Varje år slaktas i Sverige 10 miljoner djur. Och det finns inget parti som säger att de vill minska på slaktade djur.

Jonas Paulsson har ännu inte formellt lämnat Miljöpartiet. Han vet ännu inte om han ska sitta kvar i Täby kommunfullmäktige.

– Jag kanske blir politisk vilde ett tag.

Varför lämnar du Miljöpartiet?
 – När jag gick med fanns en stor förståelse för de frågor som intresserade mig, äta vegetariskt och solidarisera sig med djur. Men nu har Miljöpartiet blivit ett andra Centerpartiet. Droppen kom när Gustav Fridolin (språkrör, mp) skrev en debattartikel i Aftonbladet om att han ville ha ökade EU-subventioner för landsbygden och kritiserade att regeringen hade minskat dem i stället för att säga att köttfabriken inte behövs.