Länsstyrelsens kameror har fångat bilder på nya vargvalpar i flera av de sörmländska vargreviren. Men exakt hur många valpar det rör sig om finns det ännu inget svar på.

– Inventeringen startar i oktober, först då får vi en bättre uppfattning, säger Markus Södling, viltvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Vargvalparna som fastnade på bild är hemmahörande i Sjundareviret vid gränsen till Stockholms län samt i de båda nya sörmländska reviren Gryten och Ulva.

– Vi visste inte om de nya reviren skulle finnas kvar i år men nu vet vi genom bilderna att det har kommit valpar där, säger Markus Södling.

Fjolårets valpar bildar nya revir!

Ofta är det fjolårsvalpar som vandrar iväg och bildar nya revir. Om de nya valparna innebär att det kommer att bildas ytterligare nya revir i Sörmland nästa år vet han ännu inte.

– Det är det för tidigt att säga säkert. Maten kommer räcka för vi har stora klövviltsstammar i Sörmland. Det är snarare utrymmet som styr hur många revir det kan finnas. Reviren i Sörmland är redan mindre än i andra län och vargar tycker inte om att trampa på varandras bakgårdar, säger Markus Södling.

Källa!

Vargar! - Dom är håriga och har två hål i nosen! <3