Ny djurskyddslag införd i Sverige!

SVERIGE. Hade du tänkt skaffa en sommarkatt till barnen som ni överger när det är dags att åka hem? Då gör du dig skyldig till ett brott.

Den 1 april infördes en ny djurskyddslag i Sverige som gör det förbjudet att överge tamdjur, exempelvis katter.

Utöver förbudet att överge djur ställs tydligare krav på att djurhållare måste skydda djur från sjukdomar. Lagen är även tydligare när det kommer till djurs möjlighet att få utföra beteenden som de är starkt motiverade för.

Enligt den nya lagen kan djurhållare som anses sakna rätt kompetens tvingas att gå en utbildning för att få behålla djuren. Dessutom stärks skyddet för djur som tävlar eller deltar i prov.

En annan viktig förändring är att personal inom socialtjänst samt vård och omsorg att får rätt att anmäla djur som far illa utan att det strider mot sekretesslagstiftningen.


– Det här är en bra förändring som gynnar djur i behov av hjälp. Nu kan personal på andra myndigheter bryta sekretessen och anmäla till oss när de misstänker att djur far illa, säger Paula Hultgren, tillförordnad chef för djurskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

KÄLLA!