Godmorgon! Smirre här.

Helvetesdöden i skogen!

Enligt Jägareförbundets egen statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna, alltså 14 000 individer, och försvinner så att eftersök anordnas skriver Emma Missne.

Det är älgjaktstider. Den tid på året har kommit då vi ska akta oss i skogarna, ha färgglada kläder och helst konstant vissla, om vi nu ska vara där alls. För skogarna ägs av män (93 procent av jägarkåren) med gevär. Det är den tid på året då alla vilda djur är måltavlor, är mat, är trafikhinder. Tiden då många tänker att viltkött är bra kött. Men det finns inget bra kött. Det finns inte något schysst djurutnyttjande.

Över en miljon djur skjuts till döds årligen i Sverige. Det vilar ett romantiskt skimmer över jakten, det är tradition och det hör till. Jägarna kommer att passera över gården där jag bor, stolt bärande på sina gevär. För vi har lärt oss att det är okej. Vi har lärt oss att det är så besvärligt med vilda djur. Vi har lärt oss att människor äger djuren. Om hösten är skogen de grönklädda männens. Det är inte mycket mer med det.

På svenska Jägareförbundets hemsida kan vi läsa att ”Under den längsta delen av den tid vi människor funnits på jorden har vi varit jägare. Att jaga är ett naturligt sätt att leva”. Vi kan bara glömma argumentet att företeelser som pågått länge därmed är bra och riktiga. Det finns inget sådant samband. Det är bara så svårt att få syn på det oacceptabla när det är normaliserat.

Ungefär 100 000 älgar kommer att dödas under årets älgjakt. Till det kommer ett antal jakthundar och faktiskt jägare (86 dödsskjutningar under åren 1970 till 2000). Enligt Jägareförbundets egen statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna, alltså 14 000 individer, och försvinner så att eftersök anordnas. En tredjedel av dessa hittas aldrig. De går omkring i skogen med sönderskjutna kroppsdelar och går en helvetesdöd till mötes.

Bukskott är en vanligt förekommande typ av skadeskjutning. En älg som skadeskjuts i buken försöker komma till vatten, den kan hittas död i en sjö efter något dygn. Vanligt är också att käken och/eller tungan blir bortskjuten vid skadeskjutningen. Då dör älgen av törst eller svälter ihjäl. Andra exempel på skador är avskjutna ben. Många kalvar går en långsam död till mötes då deras mödrar skjuts ihjäl.

Svenska jägareförbundet beskriver på sin hemsida jakten som ”ett sätt att skörda naturens överskott”. Men djur är inte grönsaker. Djur känner och tänker och lider och andas och gläds och sörjer. Djur har rätt att finnas till för sin egen skull. Alldeles oavsett om djuren är människor eller av andra arter.

Bor du inte i stan så förväntas du acceptera jakten och tycka att den är självklar. Jaktmotstånd är förbehållet storstadsbor. Detta är inte sant. Bara för att människor bor på landet betyder det inte att vi legitimerar patriarkala djurförtryckande sedvänjor.

En aspekt av jakten som inte heller ska glömmas bort är kopplingen till den internationella krigsindustrin. Till exempel tillverkar Malmöföretaget Aimpoint rödpunktssikten som används i krig i hela världen, det är standardsiktet för den amerikanska armén, samt av jägare i svenska skogar. Det är inte mysigt med jakt, dödande har ingenting med naturvård att göra, att skjuta ihjäl andra är ett ohållbart sätt att skapa spänning i tillvaron.

KÄLLA!

En djurvänlig turist!

Det finns flera sätt för dig att vara en djurvänlig turist.

Ta avstånd från aktiviteter där djur används som underhållning. Oftast befinner sig djuren i en onaturlig och stressig miljö, och får jobba många timmar varje dag – ibland utan mat och vatten. Ägarna kan slå djuren för att få dem att lyda, eller hålla djuren fastbundna eller instängda. Om turister tar avstånd från djurunderhållning kommer det att sätta press och krav på både turismen och djurindustrin. Djurunderhållning innefattar bland annat djurparker, safari, ridning och olika shower.

Var ett gott föredöme för andra turister. Uppmana och informera andra turister om djurens situation. Få andra turister att ta avstånd från aktiviteter där djur används som underhållning.

Ta inte bilder på dig själv med vilda djur. Vi har sett en ökning av folk som tar bilder på sig själva tillsammans med vilda djur. Detta leder endast till ytterligare exploatering av djuren. Dessa djur far redan illa och hjälps inte av att hamna på facebook eller i semesteralbumet. Det är heller ej riskfritt att fotograferas tillsammans med ett vilt djur. Du kan däremot använda kameran till att dokumentera missförhållanden.

Dokumentation. Fotografera om du stöter på situationer där djur vanvårdas eller utnyttjas som underhållning. Dokumentera vad du har sett samt notera plats, datum och tid. Kontakta djurskyddsorganisationer, beskriv vad du har sett och var du befinner dig. Med din hjälp uppmärksammas djurens situation. När du kommit hem från din resa kan du också kontakta värdlandets ambassad, researrangörer samt skriva insändare eller kontakta media.

Påverka menyn. Om du går på restaurang, fråga gärna efter veganska eller vegetariska alternativ. Det kan bidra till att restaurangerna utökar sina menyer med vegorätter tack vare din efterfrågan.

Souvenirer. Köp inte souvenirer som är gjorda av delar från djur såsom skinn, läder, tänder, ben, skal, päls och fjädrar.

Var påläst. Ju mer du vet om landet som du ska åka till, desto tryggare kommer du att känna dig i rollen som djurvänlig turist. Att veta vart du kan vända dig om du skulle bevittna djur som lider eller är skadade kan kännas betryggande. Skriv upp numret till polisen, närmaste veterinär och djurskyddsorganisation.

Håll en dialog. Förhoppningsvis kan hotellpersonalen ge lokala tips och råd om vart du kan vända dig om du skulle träffa på ett skadat eller vanvårdat djur. En lokal turistbyrå kan förhoppningsvis också informera dig eller hjälpa till.

Språkhjälp. Om du inte förstår språket i landet som du ska åka till, kan vanligen personal på turistbyråer eller hotell tala engelska. Men att kunna några enkla fraser eller ord kan komma till stor nytta. Ta med dig en liten ordbok så att du kan göra dig förstådd. Det kan komma väl till pass i en angelägen situation.

Blanda nytta med nöje på semestern. Idag finns det ett stort utbud av volontärresor, men se upp: många företag är ute efter att tjäna pengar och en paketerad volontärresa kanske inte alls bidrar med den genuina hjälp du vill ge. Fundera på vart du vill åka istället och undersök sedan vilka olika djurskyddsorganisationer eller djurhem som finns på destinationen. Kontakta organisationerna själv och fråga om de är i behov av volontärer.

Efter hemkomst. Har du bevittnat djur som far illa på något sätt? Kontakta din researrangör, värdlandets ambassad, media, informera släkt och vänner. Kom ihåg vad du har sett och försök att få fler människor att bli medvetna om djurens situation!

KÄLLA!

Gick med Hårig Schäfer i går, samt träffade Huskyn Mansi eller Hårig Varg som jag kallar honom. För han ser ut som en liten Varg och fäller hår en hel del.

Hjälpte mor också en hel del i går, med att få snyggt i mors rabatter, var dock väldigt varmt mitt på dagen så jag höll på att få värmeslag. Är känslig för hög värme.

Under eftermiddan så kollade Blåräv och jag på Zootropolis i min spelare och den laggade inte alls, skönt - då vet jag att den fungerar.

Här är sakerna jag beställde innan!

Trädgårdslampor som skiftar färg, rengöringsboll till bildskärmen, en praktisk väska för små saker som Turboheiler, plånbok, mobiltelefon, snus etc. Ett par gula glas att sätta på glasögonen som jag ska ha när jag skjuter sen igen i höst och rengöringsdukar till glasögonen.

NYHETER!

Stoet bands fast och skars i underlivet!

Dr Phil blev straffad efter ett övergrepp!

Ultima Thule ett av få band kvar på SD-festival!

Petter tog bilden inne på McDonalds – detaljen fick personalen att hota med polisen!

De tog sig in i hennes lägenhet för att fånga Pokémons - nu vill Lise-Marie varna andra!

Skottlossning på tre olika platser i Malmö!