Nu riskerar en halv miljon minkar återigen tvingas till ett liv i trånga gallerburar! 

Under 2021 har det varit förbjudet att föda fram minkar för pälsproduktion på grund av risker för smittspridning av SARS-CoV-2. Vid årsskiftet går förbudet ut och Jordbruksverket har precis delgett att det inte förlängs. Beslutet innebär att under 2022 kan över en halv miljon minkar återigen tvingas vistas i trånga gallerburar. Ett beslut som inte bara kommer orsaka ett enormt stort lidande för djuren, utan också utgör en grogrund för virus att spridas och muteras.

Djurens Rätt är djupt besvikna över beslutet, men fast bestämda om att fortsätta kämpa för en avveckling av minkfarmningen. Med din hjälp är det möjligt!

Bild från massavlingen i Danmark 2020. Två och en halv miljon minkar avlivades, till följd av coronasmitta som tagit sig in på minkfarmerna.

Sverige fortsätter med minkfarmning medan andra länder avvecklar!
I Sverige kommer minkfarmerna få starta upp sin verksamhet igen enligt ett beslut från Jordbruksverket 9 november. Detta sker till skillnad från i Danmark som nyligen beslutade om att deras förbud mot att hålla minkar kommer att förlängas för 2022. Andra länder har likt Danmark gått en annan väg än Sverige. Nederländerna införde ett permanent förbud mot pälsdjursfarmer efter pandemin, och under veckan beslutade British Columbia i Kanada om en plan för nedläggning av minkfarmerna på grund av smittspridningen.

När myndigheterna tagit det här beslutet idag har de också tagit ställning för att minkindustrin ska få fortsätta bedriva en oetisk verksamhet i Sverige. Jag uppmanar nu att politikerna tar nya tag i frågan och inför ett permanent förbud" Säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Svenska minkar smittade av covid-19! 
- Över 70% av svenska befolkningen vill avveckla farmerna! 

Minkar har visat sig vara extra mottagliga för coronaviruset som också drabbar människor. Majoriteten av Sveriges ca 28 minkfarmer har haft utbrott av smitta, med följder som ökad dödlighet och luftvägssymtom.
Djurens Rätt, med stöd från minst 76 % av befolkningen, är inte ensamma med att föreslå en avveckling av minkfarmer av smittskydds- och djurskyddsskäl. Andra exempel är Sveriges Veterinärförbund och flera lantbrukare

Engagemanget för minkarna är stort och starkt och vi ger inte upp förrän alla burar är tomma. Det är tack vare ditt bidrag som vi kan fortsätta göra skillnad! Ta ställning idag och bli medlem!

Källa: Nyhetsmejl från Djurens Rätt.