Järven är en trupptransportfarkost som kan frakta så väl Djursoldater som fordon och materiell. Den är bepansrad med kevlar och adiamantium. Målad med en speciell nanoteknologisk radarabsorberande färg och senare modeller efter 2007 har aktivt kamouflage och avancerade elektroniska motmedel samt EMP-vapen.

Järven har vanligtvis plats för 20 till 30 Djursoldater och 4 eller 6 fordon beroende på fordonens storlek.

Järven landar och startar vertikalt med vridbara jetmunstycken och dess toppfart är 670 km/h och dess maximala flyghöjd är 16,5 kilometer vilket innebär att den har tryckkarbin.

Järven är beväpnad med flera olika kanoner, på sidorna finns 4 stycken 40 mm Bofors automatkanoner med laserstyrning, samt i nosen 3 stycken 25 mm Gatlingkanoner vilka rör sig efter pilotens hjälm och sköts av piloten. Järven kan även bära bomber, robotar och raketer och de sköts av stridsoperatören som även sköter de laserstyrda automatiska 40 mm Boforskanonerna åt sidorna som kan träffa mål på marken med kuslig precision.

Modeller efter 2007 har även jaktrobotar i form av Iris-T och Meteor i speciella robotfack för att försvara sig mot fientliga flygplan.