Rymdteleskopet Hubble har varit jordens öga ut mot världsrymden sedan det sköts upp år 1990. Redan 2007 var det tänkt att Hubble skulle få en kollega i rymden, det enorma James Webb teleskopet. Ett samarbetsprojekt mellan NASA, den europeiska rymdorganisationen ESA och den kanadensiska rymdstyrelsen.

Projektet har dock drabbats av flera förseningar under åren, senast 2018 då ett nytt datumet för uppfärd ut i rymden sattes till mars 2021. Nu riskerar coronakrisen att försena projektet ytterligare.

För lite mer än en vecka sedan gick NASA ut med ett pressmeddelande om hur den rådande pandemin drabbar olika rymdprojekt. Bland annat stoppades arbetet med världens dyraste teleskop, rymdteleskopet James Webb som hittills kostat 8,8 miljarder dollar. James Webb teleskopet hade genomgått slutmontering och tester i södra Kalifornien - en region som nu är satt i karantän av statens guvernör för att hindra människor från att sprida coronaviruset.

- Beslutet fattades för att säkerställa säkerheten hos våra anställda, sade NASA direktören Jim Bridenstine i pressmeddelandet.

James Webb Space Telescope (JWST) utvecklas av NASA, ESA och Canadian Space Agency och kommer bli det dyraste och mest avancerade rymdteleskopet som någonsin skapats. Teleskopet och har fyra vetenskapliga mål:

  • Leta efter ljus från universums första stjärnor och galaxer
  • Studera formationen och utvecklingen av galaxer
  • Förstå formationen av stjärnor
  • Studera planeter och livets ursprung

För att uppnå dessa mål studerar James Webb teleskopet nära infrarött ljus, till skillnad från dess föregångare rymdteleskopet Hubble vars instrument främst är inriktat på att fånga upp det ultravioletta och synliga ljuset.

Spegeln består av 18 delar och som har totalt en diameter på 6,5 meter, det ger en uppfångstyta på närmare 25 kvadratmeter. I jämförelse har Hubbles huvudspegel en diameter på 2,4 meter. Det blir den största spegeln som skickats ut i rymden och under uppsändningen kommer speglarna behöva vara hopfällda – för att sedan fällas ut när teleskopet befinner sig i sin bana runt solen. Något forskarna liknar vid origami. NASA har precis testat att fälla ut alla delar av spegeln, det är ett viktigt steg som tar arbetet närmre den planerade uppsändningen 2021. Nu får tiden utvisa om det är ett realistiskt mål eller inte.

KÄLLA!

EN TANKE OM KONTAKT MED ANDRA CIVILISATIONER!

När väl James Webb Teleskopet är på plats i omloppsbana så kommer vi kunna se betydligt längre ut i rymden och förhoppningsvis se detaljer på de Jordlika exoplaneterna runt andra stjärnor och om det förhoppningsvis finns liv där.

Sen hur långt detta liv kommit i sin utveckling får framtiden utvisa, men befinner de sig på medeltida nivå så har de ännu inte börjat sända radio och är de några hundra år före oss och reser på stora avstånd i rymden så har de säkert annan kommunikationsteknologi som är mer avancerad än vår och antagligen bygger på kvantteknologi som fungerar i realtid oberoende av avstånd och tid, vilket måste till för att hemplaneten på ett bra sätt ska kunna kommunicera med sina rymdskepp som befinner sig ljusår iväg.

Det stora radioteleskopet i Sydamerika som vi här på Jorden har haft i många herrans år rasade ju ihop för ett antal veckor sedan.

Att söka kontakt med andra civilisationer som befinner sig flera ljusår iväg så är radio ett av de minst lämpade användningsområdena.

James Webb Teleskopet kan möjligtvis om det fungerar optimalt ge oss knivskarpa bilder av exoplaneterna och avslöja om det finns städer och bebyggelse, vilket är första tecknet på en teknologisk civisation.

Sen ska man nog vara lite försiktig för vi vet inget om andra civilisationer, hur de tänker och reagerar på oss. Uppträder vi på ett defensivt sätt så undviker vi att provocera fram ett rymdkrig är nog något att ha i åtanke och inte bete oss som kolonister som vi Erouper gjort mot många andra länder här på Jorden genom århundradena.

Mvh: Smirre