”Det var gråben” – orden som gjorde att polisen grep företagsledaren!

I ett avlyssnat telefonsamtal pratar den jaktbrottsmisstänkte företagsledaren om ”gråben” – ett öknamn för varg. I ett överklagande till hovrätten framkommer nya uppgifter kring dagen han greps.

Företagsledarens egna berättelse vad han gjorde dagen då han greps, den 26 oktober, är i grova drag som följer. Han och den person som är ansvarig för jakten i skogen han äger blir på morgonen kontaktade av en person som hört vargyl.

Eftersom en jakt var planerad dagen därpå och det finns risk att hundarna blir skadade om det finns varg i området väljer de två att åka till markområdet, som ligger i norra Västmanland. Där anlände de strax efter klockan 11. Väl där lyssnar de efter yl och ser om det fanns någon färsk spillning.

Efter ett resultatlöst letande lämnade han området för att äta lunch. Efter det köpte han fikabröd på en matbutik, hade affärsmöte på sitt kontor för att sedan åka hem vid 16.30 där han senare greps.

”Det var gråben”

Enligt åklagaren visar dock avlyssningen på en annan historia.

– Vi har olika uppfattningar om vad som har hänt, säger åklagaren Lars Magnusson.

I avlyssningen framkommer det att företagsledaren under perioden i skogen bland annat svarar med sms att han inte kan prata, skickar en tumme upp efter en fråga om han jagar älg samt att han i telefon svarar att han ”står ute på pass”.

Vid ett senare samtal, vid 13-tiden, mellan företagsledaren och hans syster säger han bland annat ”det var gråben” och att de varit ute med ett ”gäng”. Något som åklagaren tolkar att det kan röra sig om att ytterligare personer kan ha deltagit i det grova jaktbrottet.

– Det är mycket möjligt att det finns flera misstänkta, men jag vill inte kommentera det ,säger Lars Magnusson.

Samtalet var på skämt enligt advokaten

Försvaret däremot framhåller att samtalet mellan företagsledaren och systern var på skämt.

Advokaten menar att jargong, skämt och överdrifter inte hör till ovanligheterna i jaktsammanhang. ”När storfiskaren talar om...”, skriver advokat Sven Severin när han överklagade häktningen till Svea hovrätt. Han menar också att åklagaren olagligen använt sig av telefonavlyssningen.

Hovrätten slår dock fast att företagsledaren ska sitta kvar i häkte.

De häktade misstänks bland annat för illegal jakt av varg, lodjur och kungsörn.

Misstänkt företagsledare överklagade häktning – får avslag!


Den företagsledare som sitter häktad misstänkt för inblandning i en uppmärksammad jaktbrottshärva överklagade häktningen till Svea hovrätt, men fick avslag under fredagen.

Åklagaren har olagligen använt sig av telefonavlyssning, hävdar mannens advokat Sven Severin.

– Vi menar att det inte finns laglig grund att använda hemligt telefonavlyssning vid den här typen av brottslighet. Åklagaren har tänjt på gränsen. Det är olaglig bevisning, sa Sven Severin till P4 Västmanland tidigare under fredagen.

Totalt misstänks fem män för inblandning i härvan, som blev känd efter ett tillslag i slutet av oktober. Tre av dessa är häktade medan två har släppts på fri fot.

Enligt åklagaren finns misstankar om att gruppen illegalt har jagat och dödat lodjur och varg. Det finns även misstankar om att kungsörn har dödats. Samtliga inblandade nekar till brott.

KÄLLA SVT VÄSTMANLAND!