Vi har kämpat i många år för att stänga minkfarmerna och idag kom det historiska beslutet från regeringen att inga nya minkar får födas upp på landets minkfarmer under 2021. Beslutet tar oss ett stort steg mot det vi kämpar för – inga minkfarmer alls – och kan komma att innebära slutet för minkfarmerna. Men de så kallade avelsdjuren finns fortfarande kvar på farmerna och nu måste vi se till att farmerna inte får fortsätta efter pandemin. Segern är inte vunnen förrän varje farm är tom och stängd för gott. Nu uppmanar vi Sveriges politiker att göra som så många andra länder redan har gjort och införa ett näringsförbud. Det finns bara ett sätt att stoppa djurplågeriet och det är att stänga alla minkfarmer!

Skriv under vår namninsamling för ett permanent förbud!

Några nedslag i vårt arbete för minkarna:

2003 – En statlig utredning ger minknäringen till 2010 på sig att förändra för minkarna så att farmerna lever upp till djurskyddslagen – annars kommer farmerna stängas.

2005 – Djurrättsalliansen grundas och en av organisationens hjärtefrågor är från start att stänga pälsdjursfarmerna. Kontinuerligt arbete med opinionsbildning och manifestationer påbörjas.

2005 – Skärpta krav för minkfarmerna föreslogs av den socialdemokratiska regeringen, men förslaget röstades ner 2006.

2008 – Djurrättsalliansen börjar dokumentera minkfarmer i Sverige.

2010 – Djurrättsalliansen offentliggjorde bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer. Avslöjandet fick enorm mediauppmärksamhet och minkfarmerna blev även en valfråga. Granskningen kunde visa att en stor del av landets minkfarmer saknade tillstånd att bedriva verksamhet. Djurrättsalliansens kampanj fick namnet Sveket mot minkarna, då minkfarmerna fortsatt var lagliga, trots statens ord från 2003.

2010 – Djurrättsalliansen anordnar den största demonstrationen någonsin i Sverige mot pälsindustrin och minkfarmerna.

2010 – Alliansen vinner riksdagsvalet och minkfarmerna får finnas kvar.

2011 – Jordbruksverket kommer ut med ett förslag på ett antal regeländringar för att förbättra djurens situation på pälsdjursfarmerna. Två av Jordbruksverkets förslag, som numera har trätt i kraft, var att minkar ska hållas i så kallade ”etageburar” och att de ska ha tillgång till föremål att sysselsätta sig med.

2011 – Ny granskning offentliggörs av Djurrättsalliansen från minkfarmer i Sverige, Norge, Danmark och Finland för att visa att de nya reglerna innebär samma djurplågeri.

2015 – Ytterligare en granskning med dokumentation från svenska minkfarmer släpps av Djurrättsalliansen.


2019 – Djurrättsalliansen kan med filmer visa upp hur minkar gasas ihjäl och flås genom att ha dokumenterat på minkfarmer i Sverige.

2020 – Djurrättsalliansen ligger bakom en historisk annonskampanj i Sölvesborg med budskapet Tiden är inne – stäng minkfarmerna!

2020 – Djurrättsalliansen skickar brev till landsbygdsministern angående minkfarmerna och situationen med pandemin.

2021 – Djurrättsalliansen skickar brev till de 349 riksdagsledamöterna angående vikten av att förbjuda minkfarmerna för djurens skull och för att undvika en spridning av coronavirus.

GÅ TILL DJURRÄTTSALLIANSEN!