Yipp! Räven är online.

Igår så satt jag och Marrianne och kollade på foton större delen av dagen och Marrianne är verkligen juste, hon håller nu på att bygga mitt nya örondiadem och det blir med all sanolikhet klart nu under veckan! Tack! =^.^=

Malmerfors Rävserier är uppdaterade!

Juholt åkte ut i kylan! >:3

--------------------------------

NYHETER!

Nyheterna förmedlar att ett vidrigt jaktbrott mot en varg har ägt rum i Sälen!

Vargjakten i Sälen!

Svenska Rovdjursföreningen utfäster en belöning på 100 000 kronor till den som kan lämna upplysningar om tjuvjakten på varghanen i Sälen förra helgen som leder fram till att tjuvjägarna grips och ger en fällande dom.
Polisen är förtegen om detaljer från jakten, men klart är att tjuvjägarna använt snöskoter och att sändarhalsbandet har skurits av och medvetet gömts under bron vid Fulunäs där Görälven och Västerdalälven möts en bit norr om Sälens by.

Placeringen av halsbandet är en klar markering från tjuvjägarna att vargen är dödad illegalt.
Varghanen flyttades i december tillsammans med sinn finskrysk tik från Idreområdet till Tiveden. Vargparet påbörjade genast vandringen tillbaka till Idre. Hanen var alltså nästan tillbaka i reviret som paret hade etablerat i Idreområdet.
Platsen där varghanen dödades ligger i ett område som för det mesta är anmärkningsvärt vargtomt. Vilket det inte borde vara med tanke på alla vargrevir som finns runt omkring området. Varför det inte blir några nya etableringar av varg i området kan man bara spekulera i.
Då och då dyker det upp varg men dessa försvinner lika snabbt.
Tjuvjakten i Sälen har många likheter med tjuvjakten på sjön Fansen i Gävleborgs län förra vinter. Med skoter körde tjuvjägarna ikapp och på vargen ute på sjön. Svårt skadad slogs den sedan ihjäl. Den vargen hittades av en slump av några som passerade platsen. Tre män från trakten har suttit häktade för tjuvjakten misstänkta för grovt jaktbrott och medhjälp. Inom två veckor kommer ett åtal att lämnas in.
Det var allmänheten som styrde in polisen på rätt spår i Fansenfallet.
-Vi hoppas att vår belöning kommer att bidra på samma sätt i det fallet, säger Rovdjursföreningens ordförande Roger Olsson.

Rovdjursföreningens Artikel

Ekot Sveriges Radio

Dagens nyheter

Vargkoppen saknas men polisen har spår att följa

Det finns ännu ingen vargkropp, bara ett avskuret halsband och spår efter en hänsynslös jakt med snöskotrar.

– Vi vet var jakten ägt rum och kommer att jobba vidare i det aktuella området under helgen, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Relaterat

Artikelbilder

Det område som polisen anser vara av intresse för utredningen av den försvunna varghanen.

Det område som polisen anser vara av intresse för utredningen av den försvunna varghanen.Fotograf: Karta

Det var i söndags som polisen i Sälen fick ett tips om att ett avskuret sändarhalsband återfunnits på isen vid bron i Fulunäs. Sedan kunde även det område där jakten ägt rum ringas in, där kommer förnyade undersökningar att genomföras i sökandet efter vargkroppen.
 
Fortfarande vet polisen inte säkert att vargen avlivats och de använder uttrycket "misstänkt grovt jaktbrott".

Polisen uppger att de fått in ett antal tips som bedöms som värdefulla för den fortsatta utredning som nu sker.

– Vargkroppen är inte återfunnen och vi har inte heller någon slaktplats, men det ska vi fortsätta att söka efter, säger Åse Schoultz.

Den nu pågående utredningen kostar samhället stora pengar, liksom de pengar som tidigare lagts på att märka och flytta vargen.

– Sverige har en förpliktelse att hålla en vargstam som överlever i enlighet med EUs art och habitatdirektiv. Men i det här fallet handlar det dessutom om en hänsynslös jakt av ett rovdjur. Därför kommer vi att göra vad vi kan för att komma tillrätta med vad som hänt, säger Åse Schoultz.

Samtidigt som polisen söker efter den saknade vargkroppen så efterlyser man tips och iakttagelser. Framför allt är polisen intresserade av iakttagelser från söndagsmorgonen och fram till kvällen inom det område där halsbandet återfanns, men också öster om Sälen upp till Sörsjön och från Nornäs och söderut till Vasaloppsvägen.

Information kan lämnas till polisen på telefon 010-567 22 41 eller 11414.