Yipp! Smirre här.

Turneakutella Ghost: Vår image ska roa snarare än chocka!

På scenen är de ett satanistiskt prästerskap som fått både fans och amerikansk musikbransch som tillbedjare. Bakom maskerna är Ghost sex killar med rötterna i Linköping.

”Hej vi är Ghost. Tack så mycket. Detta är som ni förstår mycket stort för oss. Det är en mardröm som just förvandlats till en dröm. Och nu: börja festen!”

På scenen vid den 58:e Grammygalan i Los Angeles i februari i år stod fem personer i metalliska uttryckslösa ansiktsmasker, en sjätte i svartvit latexmask och svart kostym. Det var metalbandet Ghost från Linköping som just tilldelats en Grammy för bästa metalakt för sin låt ”Cirice”.

– Det kändes väldigt stort så klart. Vår kategori är ovanför radarn av Grammykategorierna, och det brukar bara vara stora band som vinner. Dessutom är vi en av få svenskar som fått en Grammy för vårt artisteri, så det var speciellt.

DN når en medlem i det anonyma bandet på telefon dagen efter en konsert i Köpenhamn. De fem männen i metallmask kallar sig ”Nameless ghouls”. Det är en av dem som nu pratar på milt Linköpingsmål över telefonfördröjningen:

– Du kan kalla mig ”ordförande Gast” eller ja, talesperson för ”Nameless Ghouls”, säger han och skrattar.

Ghost frontas på scen av sångaren ”Papa Emeritus III” i hög mitra och svartvitt ansikte. Sedan bandet bildades 2008 har ”Papa Emeritus” bytts ut tre gånger. Ryktet säger att det är samma sångare som spelat alla frontfigurerna, men som ändrat skepnad mellan varje album. Figuren har beskrivits som en ”demokratisk antipåve”.

Men tillbaka till Grammygalan. Att Ghost skulle kamma hem en statyett kom som en stor överraskning för de sex bandmedlemmarna. De var glada nog över att vara nominerade, tillsammans med namnkunniga band som Lamb of God och Slipknot .

– Jag trodde inte att vi skulle få den. Det brukar vara den som är mest omtyckt, och som den amerikanska nöjesindustrin är medveten om, som tar hem det. Och vi kände oss lite som doldisar bland de andra nominerade. Men man får väl utgå från att folk gillar det vi gör.

Bakom maskerna är Ghosts medlemmar definitivt doldisar. Ända sedan bandet bildades har de lyckats hålla sig relativt anonyma, även om det finns Flashbacktrådar med friska spekulationer om vilka de är.

– Jag tror det är för att våra fans har köpt idén, och stöder den som vi lyckats hålla det så. Fansen gillar att vi delar en hemlighet. Men jag känner mig sällan anonym – jag blir igenkänd bland fansen hela tiden, vi säger bara inte officiellt vilka vi är. Att vara anonym är inte samma sak som att vara maskerad.

Hur menar du?

– När vi gör Ghost kommer vi alltid att vara maskerade, men jag tror inte vi kommer att vara anonyma i resten av våra karriärer. Men de flesta som kommer på våra spelningar bryr sig inte, det är inte viktigt för dem vilka vi är.

Ghosts satanistiska texter och mässliknande konserter har, förutom att göra dem populära i både USA och Europa, också ansetts kontroversiella. I USA blev en av deras skivor försenad då flera fabriker vägrade trycka cd-häftet som hörde till. En av illustrationerna ansågs för stötande.

Men att vara kontroversiell eller chockerande är inget självändamål för gruppen.

– Traditionellt sett är vårt koncept väldigt kontroversiellt. Förr i tiden var sådan här rock chockerande på riktigt. Tidigare generationers föräldrar blev förskräckta av Alice Cooper eller Kiss. Men i dag är den äldre generationen de som lyssnade på Alice Cooper, så det går inte att chocka på det sättet längre.

Vi vill peka på det tokiga i hur folk behandlar varandra i Guds namn. I de ”goda” religionerna ska man vara snäll – men många är ganska blint elaka. Och människor som bekänner sig till en mörkare filosofi kan vara ganska snälla.

”Ordförande Gast” tror att bandet skulle kunna chockera på riktigt bara om någon gick ut offentligt och bedömde deras musik och image som farliga. Men än så länge har det inte hänt.

– Om någon knäppgök skulle gå ut i tv och säga att vi är farliga så skulle vi genast bli mycket större. Men det närmaste vi kommit något sådant var att en restaurang serverade en ”Ghost”-burgare som bland annat innehöll oblater. Något som togs upp i Fox News på morgonen och ledde till en massa tjat. Men vi blev bara nämnda i förbifarten, och valde medvetet att inte sticka upp huvudet där – för det är inte vår grej att göra någon arg.

Ni vill inte chockera alltså?

– Det står inte på vår bucketlist att göra oss ovän med en nation, eller bli mediala i sådana sammanhang som kommer att göra att vi alltid måste ta i massa skit. Vi gör det vi gör för att underhålla och göra folk glada, inte för att göra folk arga. Det kan låta motsägelsefullt, men det är nya tider i dag. Vi kan ha vår image för att den är rolig snarare än för att chocka.

Han återkommer flera gånger till att imagen, musiken och maskerna kommit till för att det är roligt. Men det finns också ett underliggande budskap med de religiösa konnotationerna.

– Det finns ett socialt kommenterande budskap i det vi gör som kanske är extra viktigt i dag. Vi vill peka på det tokiga i hur folk behandlar varandra i Guds namn. I de ”goda” religionerna ska man vara snäll – men många är ganska blint elaka. Och människor som bekänner sig till en mörkare filosofi kan vara ganska snälla. Det här med gott och ont borde man syna i sömmarna mer.

Han säger att Ghosts texter inte predikar något ont mot andra människor.

– Folk förstår ganska snabbt att vi inte ber någon göra illgärningar eller begå självmord i Satans namn. De som gör illgärningarna i dag är knappast satanisterna, eller hur? Vi försöker att syna bluffen.

I tidigare intervjuer har ni sagt att Ghost handlar både om att underhålla och förbättra världen. Är det så?

–  Vårt budskap i sig är en reflektion om hur världen skulle kunna vara bättre. Jag vet inte om vi gör någon större skillnad, men jag tror att de tusentals människor som gillar oss kanske blir stärkta i sin inställning till världen. Vi tror ju att världen skulle bli bättre om man eliminerade de linjära religionerna.

Varför?

– Alltså, man får gärna tro på något större ting. Men att tro på något som någon klottrade ner i en bok för länge sedan är idioti, och börjar man döda för det så är det riktigt galet. Så det skulle vara bättre utan de religionerna, även om det så klart finns andra problem också.

Är er musik black metal?

– Det finns en massa puritaner med väldigt stora behov av att kategorisera saker in i minsta detalj – och enligt den nyaste kategoriseringen är vi inte black metal. Men enligt den gamla definitionen, där all rockmusik som hade texter med sataniskt innehåll eller använde den estetiken räknades som black metal, så är vi det.

Han fortsätter:

–  För mig är det där en helt irrelevant kategorisering. Om jag ska förklara vår grej i enkel form skulle jag säga att vi gör chockrock. Det är det enklaste sättet för folk att förstå att det vi gör är hårdrock med en teatralisk image.

DN möter bandet för en fotografering i Hering i Danmark strax innan bandet går upp på scen som förband till Iron Maiden. Sedan väntar några dagars ledighet innan de spelar igen i Oslo. Ledigheten börjar med Bruce Springsteens Köpenhamnskonsert. Sommarens turnerande inleds på Roskildefestivalen klockan två på natten till den 1 juli.

Sedan börjar arbetet med nästa skiva. Att bandet blivit alltmer framgångsrikt sätter så klart en viss press att leverera.

Får ni prestationsångest?

– Ja, ibland. Just att varje platta vi gjort varit intuitiv och att vi inte tittar så mycket på vad andra gör är både stärkande och skrämmande. Men vi har skrivit mycket av det nya materialet, och det jag hört är starkt. Jag tror att vi har ett till album i oss som är lika... ja, bra är ett svårt ord att använda så klart. Om jag säger så här, det finns fortfarande saker som vi inte gjort som gör att det här blir väldigt bra.

– Vi har kommit lite för långt för att vi ska sjabbla bort det här med dussinplattor och börja haspla ur oss skit. Men jag hoppas att vi är nyktra nog att den dag det vänder och det inte går bra längre så skiter vi i det här. Då är det inte värt det.

Är den dagen nära?

– Just nu är det asroligt och jättemotiverande. Men vi ska inte bli ett band som sitter i vägen för alla andra. Det finns alldeles för många sådana.

KÄLLA!

Har gått med Hårig Schäfer och har handlat idag, umgåtts med mor en del och pratat om ekonomi och planerna för bygget av hennes bod.

Ikväll varit på Second Life och umgåtts med andra furrisar.

Träffade en färgglad Räv med vingar.

Samt fler Rävar.

En väldigt lång Fjällräv.

En fin Sergaltjej dansade på scenen.

Hängde med ett par Vargar.

Och träffade Vargen BlueWolf.

Träffade en grå Kitsuneräv också.

INFO!

(y) FÖRÄLDRALEDIG MED DITT HUSDJUR!

:-(  Festivalbesökarna kissade på hundarna!

:-)  Ministern öppnar för förbud av religiösa friskolor!