Yipp! - Smirre här.

Diaboliswear!

Kiba's Anthrocon 2017 Con Video!

Naturbevakaren Håkan ertappade jaktbrottsmisstänkta på fjället!

Naturbevakaren Håkan Berglund gav sig ut mitt i natten på fjället i Stekenjokk en fin kväll i början av juli. Ett par timmar senare skulle han vara personen som låg bakom gripandet av de två personer som nu misstänks vara en del i en internationell liga, häktade för grova jakt- och artskyddsbrott i en omfattande polisutredning.

Håkan Berglund, hemmahörande i jämtländska Gäddede, arbetar sedan 25 år tillbaka som naturbevakare vid Stekenjokk, vars naturreservat också sträcker sig över Västerbottens län. Där sysslar naturbevakarna med patrullering, reservatskötsel, miljöarbete och kontrollerar att föreskrifterna för naturen efterlevs.

Länsstyrelsens naturbevakare har också samarbetat med den polis som verkar i området genom att försöka arbeta i skift för att täcka så mycket av tiden som möjligt till att spana i naturskyddsområdet.

Spanar gärna på nattetid

Det var under natten mot den 9 juli som Håkan åkte ut på en runda i Stekenjokkområdet. Vanligtvis har de åtta timmars arbetsdagar, men Håkan kan uppskatta att få åka ut på sin fritid även under kvälls- och nattetid.

– När man sitter där uppe så åker man hellre ut och gör nytta än att bara sitta inne. Är det fint väder far jag gärna ut och sitter ute, då man kan parkera bilen, gå upp på en fjällknall och spana lite, berättar Håkan.

Vädret just denna julikväll var fint och klart. Håkan åkte ut strax efter midnatt i riktning mot sjön som ligger nära den gamla gruvan, på den Västerbottniska sidan av Stekenjokksområdet. När han traskade upp mot en fjällknall upptäckte han till sin förvåning rörelse nere vid sjön – mitt i natten.

– Det var folk som låg och kröp ner mot sjön, så jag lade mig och spanade. Stundtals försvann personerna, men rätt som det var dök de upp mot en udde.

Kröp i gräset – fifflet speglades i sjöns vattenyta

Vattnet var så spegelblankt att Håkan från sin utkiksplats kunde se hur en man kröp vid vattenbrynet. De två personerna rörde sig omkring sjön i ungefär en halvtimme.

– Jag blev väldigt fundersam när jag fick syn på dem. När de började gå mot gruvan började jag känna tidspress, så jag flyttade mig och körde närmare mot gruvan där de strax borde dyka upp. Rätt som det var dök det upp två huvuden mot slänten, så jag mötte upp dem och frågade vad de hade för sig nere vid sjön, men mannen ryckte bara på axlarna.

De två personerna, en man och en kvinna hemmahörande i ett EU-land, verkade inte förstå Håkan.

– Men redan vad jag såg av beteendet vid sjön kändes det som att det inte stod rätt till, så jag försökte genom teckenspråk hålla kvar dem för att de skulle stanna. Jag ringde polisen och sade till dem att ”jag har jobbat här i 25 år och det är mycket som talar för att det som händer här inte bör ske”, berättar Håkan.

– Jag var aldrig rädd, men jag insåg att de stördes av att de tvingades stanna.

Polis från Vilhelmina och fjällräddningen, som var ute i samband med renkalvsmärkningen, skyndade till platsen för att hålla de två personerna kvar på platsen. Efter ett par timmar kunde mannen och kvinnan gripas av polis.

”De ska fasiken inte fingra på det som finns där”

Nu är mannen och kvinnan häktade misstänkta för förberedelse till grovt artskyddsbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott i en internationellt omfattande utredning där polisen misstänker att organiserade brottslingar ligger bakom både äggplundring och orkidéstöld. En tredje person är nu dessutom också misstänkt av åklagare.

– Jag vet ju hur jävla svårt det är att kunna få fast någon för sådant här. Mitt i allt är jag jävligt glad att jag for ut den kvällen. Jag fick fråga av chefen som funderat vad som fick mig att fara ut halv ett på Stekenjokk, men det är min arbetsplats och de ska fasiken inte fingra på det som finns där för att upplevas! Förhoppningsvis blir det fällande domar, hoppas Håkan.

Stressad älg fick avlivas under O-Ringen!

De vill tillåta sex med lik och djur samt sex mellan syskon!

FLYGPLAN & HUR FORT DE FLYGER!

Det har regnat hela dagen, har varit på Second Life större delen av dagen. Trivs bra på Second Life där jag är bland andra Furrisar.

Var först i Luskwood, var ju ett tag sedan ag besökte Luskwood. Var några Furrisar där.

Hade sällskap med en trevlig Katt.

Besökte sen Inarihelgedomen.

Shintoistisk reningsritual.

vidare in till Inarihelgedomen.

Skänkte 10 Linden och bugade för Inari.

Nere vid ån flöt små ljuslyktor så det har varit aktivitet i Japanska delen nyligen.

Skänkte 10 Linden till Solguden också.

Vilat sen några timmar på dagen och Mor och jag gjorde mat ihop, spaghetti med köttfärssås.

Sen under kvällen varit på Second Life igen och umgåtts med andra Furrisar.

Timmy var också där. Kul att träffa honom.

Samt en Grip och en vacker Rävinna med blå päls på svansen.

Och en vacker Sergal och vacker Snöleopard.

Träffade även en Hjort och andra Furrisar.

Samt en blå Drake och en Räv.

Ett par Vargar var också där.

Samt en Pälsdrake och en Pikashu.

Träffade ytterligare en Varg samt en Vildhund.

HÅRDROCK! - IRON MAIDEN! - THE TROOPER!

NYHETER!

Nya chefen efter IT-läckan: Ingen ”stor anledning” till oro!

Statsminister Stefan Löfven vägrar uttala sig om Transportstyrelsen-skandalen!

Statsminister Stefan Löfven: ”Ett haveri!”

Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus!

Josefsson anklagar SVT-chef för lögn!

Låg simkunnighet hos nyanlända!