Furries Of Anthrocon!

Våra vargar behöver bli fler – inte färre!

På sikt måste stammen växa med mellan 1 500 och 5 000 individer!

Snart är det åter dags för licensjakt på varg. För sjätte året i rad sedan 2010 kommer tusentals jägare att mobilisera sig inför nästa års jakt. Utrustade med vapen, motorfordon, GPS-försedda hundar och en stor portion hat ska en av Europas minsta vargstammar åter reduceras.

Den svaga genetiska variationen och det faktum att Naturvårdsverket tillämpar en föråldrad beräkningsmodell när det gäller att uppskatta antalet svenska vargar borde vara starka skäl att avstå från ännu en licensjakt.

Vargforskningsprojektet Skandulv har genom en ny beräkningsmodell kommit fram till att vår vargstam snarare består av 257 än de 355 individer som kommer att vara den felaktiga utgångspunkten när landets länsstyrelser snart fattar jaktbeslut.

Förutom laglig jakt och generösa skyddsjaktstillstånd beräknas kriminella jägare skjuta upp till 50 vargar årligen. En skumraskverksamhet där brottslingarna i tyst samförstånd håller varandra om ryggen.

Nöjesjägare och renägare – som vill skjuta rovdjur respektive ha betalt för att tolerera dem – är i stor utsträckning uppgiftslämnare när det gäller antalet rovdjur i våra marker. Även av den orsaken finns det anledning att ställa sig kritisk till de officiella populationsstorlekarna som anges för rovdjur i Sverige.

Vår svenska vargstam behöver allt skydd den kan få och tillåtas att expandera snabbt för att inte förlora den genetiska variation som är nödvändig om den ska utvecklas till en livskraftig stam.

Långsiktigt behövs, enligt genetiker, mellan 1 500 och 5 000 individer. Avgörande är om stammen får tillskott från Finland/Ryssland. Ytterst handlar det om vår inställning till djurs rätt till livsutrymme.

Ett land som Rumänien har drygt 3 000 vargar på en yta motsvarande Dalarna, Värmland och Jämtland, trots omfattande fårskötsel. Sedan förra hösten har landet förbjudit all troféjakt på rovdjur till skillnad mot Sverige som fortsätter att bryta mot bindande EU-direktiv. Men Sverige överlåter uppenbarligen ansvaret att skydda utrotningshotade djur åt fattiga länder.

Vargens sårbara situation i vårt land förbättras inte av den nollvision som präglar en del av jägarkåren.

Det är dags att ta ställning till om vi svenskar vill förvalta vår gemensamma tillgång – de vilda djuren – med otidsenliga våldsmetoder. Eller sluta upp bakom allt fler europeiska länder som har förbjudit all jakt på rovdjur.

Christina Lindberg, journalist och skådespelare
Richard Dehnisch, ordförande Jaktkritikerna

Nu måste jägarkåren städa ut varghatarna!

Hälften av de vargar som dör årligen tas av den illegala jakten!

Oro växer att värsta scenario ännu en gång ska ske längs kringliggande vägar runt Rialareviret i Stockholms län. Under åren 2011 och 2012 klipptes det upp ett 50-tal stora hål i viltstängsel på E18, med syfte att vargarna skulle bli överkörda i trafiken.

I samband med att dessa stora hål upptäcktes fann man även döda djur och köttstycken hade blivit utplacerade, med syfte att locka vargarna dit för att få dom överkörda.

Att hatet mot ett oskyldigt djur är så stort så man även utsätter människor för livsfara är förkastligt, på alla vis, men det drabbar såklart även annat vilt som älg och rådjur. 

I egenskap av att vara utbildad viltvårdare och jakttillsyningsman så skräms jag av tongångarna mot Rialavargarna i sociala medier, från vargmotståndare
inom jägarkåren.

Vissa inom jägarkåren drar sig inte för att skriva rent ut SGT (skjut, gräv och tig) och det gör mig mycket upprörd.

Jägarkåren måste städa upp i sina egna led, det är brådskande och angeläget. Inte okej att tycka som vissa jägare att man har företräde på dom vilda djuren som älg, gentemot att våra vilda vargar ska få äta sig mätta. 

Vargarna anses hota löshundsjakten som är unik i världen, för det är nästan bara i Sverige som det tillåts.

Här utsätts våra svenska jakthundar för extremt stor fara med stor risk att bli överkörda, sparkade av en älg eller risken att bli tagen av en varg, men det bryr sig inte det flesta löshundsjägare sig om.

Sen är det pengar inblandat då jaktinnehavarna säljer jakträtt för mycket stora summor. Det är det här konflikten ligger för det handlar om stora pengar och om konkurrensen om bytesdjuren och hotet mot löshundsjakten.

Viltstängslen är till för att öka säkerheten, förstörs stängslen inger man en falsk trygghet för bilisterna och det kan bli katastrofala följder av det.

Våra vargar i Riala är här för att stanna, att skjuta bort dem eller att döda dem illegalt är ingen lösning, för det kommer strax nya vargar för att etablera sig.

Varg trivs i vargreviret Riala och det måste vi lära oss att leva med. Vargarna har all rätt att få leva i vargreviret Riala i Stockholm, utan att utsättas för illegal jakt.

Marlen Fuglsang, viltvårdare

Igår assisterade Helena, vi var och handlade en del till mig och mor. Jag var både på Lidl och Maxi och handlade, samt till Grävling och köpte ägg och plommon samt apelsiner.

På kvällen så lagade Mor och jag pangkakor och åt dem med äppelmos. Där efter så använde jag min 250 kupong för att handla online på City Gross som ja kan hämta i nästa vecka.

Stort intresse för City Gross Pokémon Go-fångstfester!

Man kan köpa mycket bra på City Gross, finns matkassar för veganer till exempel!

Och bra kattsand!

+ mycket annat.

Senare på kvällen chattade jag med Jesper och kollade och postade lite i furrygrupperna på FB, b.la. min Furrysida och att NFC är klart och fixat.

In på natten så var jag på GYC och umgicks med andra Furries.

En vän till mig bygger combat-bilar tillsammans med en grupp Furries.

Idag har Zebra assisterat, vilat på förmiddan. Min Illustrerad Vetenskap nr 15 kom idag, dock har jag inte fått nummer 13 och 14, så jag ringde till Illustrerad Vetenskap och de ska skicka dem på nytt, så jag hoppas att de kommer i veckan.

Ikväll varit på skyttet!

Sköt bara en serie för Johny och Lars skulle ha ett möte sen, de som håller i skyttet.

Serien var följande: 48, 47, 50, 49 = 194 poäng.

Mor och jag gjorde spaghetti med köttfärssås till kvällsmat.

Ja, hunnapiss! Ja, hunnapiss! Det stänker runt omkring, när hunnen pissar i fläkten! :-D

NYHETER!

Departementsråd lämnar sin tjänst efter skandalen!

De vill göra skånska flaggan officiell!

Tåg i krock med stridsfordon – spårade ur!

Gammal nekades sockar!

Slottsägare tyckte att tjänstemän skulle passa som maskätna lik!

Legionella hittad i skolans duschar!

SD-politiker anklagas för sexuella trakasserier!