Yipp! Smirre är online.

VIDEO!

Shadows Dansnummer at EF!

EuroFurence 22 Dance!

Fursuit Friday!

Jägarförbundet ljuger – Vargen är en viktig del av vårt ekosystem!

Benny Sellberg: "Med för små stammar av räv, mård, grävling, iller och andra rovdjur som har gnagare som huvudföda blir det en obalans och antalet gnagare ökar okontrollerat"

Vi ser nu hur över tolv procent av vargstammen i Sverige har skjutits bort. Helt i strid mot art- och habitatdirektiv, EU-rätten och tidigare domar i förvaltningsrätten verkar politiker och tjänstemän inte bry sig om. Referensvärdet har av politiken bestämts att vara 270 vargar, men då antalet räknas årligen räknar man kända döda vargar i totalen (det vill säga 58 stycken i den senaste räkningen). Allt för att fuska till sig högre siffror än vad som egentligen är fallet, för att utåt kunna motivera en jakt på detta skyddade djur. 

Det är jägarorganisationer som lobbat för detta under lång tid, med förevändningar att stammen på under 400 vargar måste förvaltas för att vi ska kunna ha kvar annat vilt i skogen. 

När det gäller vargen så orsakar 300-400 djur höga protester med dåligt understödda argument på att vargarna påverkar möjligheter att jaga, leva på landsbygd och så vidare.

Klövviltsstammarna på runt 700 000 hjortdjur, som bland annat försvårar för lövskogsetablering och orsakar stora skador i jordbruket och i trädgårdar på över flera miljarder kronor årligen, svåra trafikolyckor med en kostnad på tre miljarder, samt en miljard för viltstängsel. Hjortdjuren vållar dessutom stora problem för alla i trafiken i över 35 000 viltolyckor årligen. Det ska förväntas vi dock acceptera för jaktens skull.

För det är så det fungerar i dag: hård jakt på rovdjur kallar man viltvård. Frågan vi bör ställa oss är dock om det verkligen är viltvård att minska på rovdjur för att öka antal byten för jägarna. Att bara minska konkurrensen för jägarna. Rimligare hade varit att i stället ska kalla detta jaktvård, för det är vad det handlar om i dag.

Vilda däggdjur och fåglar ska enligt lagen ”vårdas i syfte att bevara landets viltbestånd och främja en med hänsyn till allmänna och enskilda intressen lämplig utveckling av viltstammarna”.

Det allmänna intresset har dock fått ta stryk av det enskilda intresset, vilket är direkt förödande för vår natur på sikt. Det enda sättet att rätta till detta är att man lägger över ansvaret för viltvård på andra aktörer än Jägareförbundet.

Vi kan ta ett enkelt exempel på hur fel det går när naturen inte är i balans:

Med för små stammar av räv, mård, grävling, iller och andra rovdjur som har gnagare som huvudföda blir det en obalans och antalet gnagare ökar okontrollerat. Denna obalans gör att antalet smittor ökar hos fästingar, eftersom huvudvärd för dessa smittor är just gnagare.

Detta leder i förlängningen till att människor, älgar, rådjur och en rad andra arter lider och dör i borrelia, anaplasma och andra liknande sjukdomar.

Vi ser nu exempel att älgar och rådjur dör av smittorna i våra skogar, vi ser nu hur över 40 000 människor årligen får borrelia i Sverige. 

Är det en sån obalans vi önskar så ska vi fortsätta som nu.

Om vi ska ha livskraftiga vilt- och rovdjursstammar i Sverige, är egentligen ingen svår fråga att besvara. Speciellt inte om man tar det 16:e miljömålet om biologisk mångfald på allvar och vill få ett bättre fungerande ekosystem.

Sverige skulle tjäna på en större stam av rovdjur och en mindre klövviltsstam, både gällande biologisk mångfald och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Man måste rikta stark kritik mot den förra och nuvarande regeringen för sitt sätt att bedriva naturvårdspolitik, men framför allt mot att de låter särintressen styra viktiga delar av svensk politik.

Detta skadar nämligen både biologisk mångfald, människor och svensk ekonomi.

Benny Sellberg,
Debattör, inspiratör, aktivist
Aktiv i Vänsterpartiet

KÄLLA!

RYMDTEMA!

Ny jordlik planet upptäckt – bara fyra ljusår bort!

En jordlik planet med förutsättningar för liv har upptäckts bredvid solens närmaste granne i rymden, dvärgstjärnan Proxima Centauri.Avståndet till planeten är 4,2 ljusår. Det är så nära vi kan komma en planet utanför vårt eget solsystem.

Den nya planeten har en nästan exakt lika stor massa som jorden.

Den nya planeten, döpt till Proxima b, har en nästan exakt lika stor massa som jorden, bara 1,3 gånger större, och temperaturerna ligger ungefär på samma nivå. Det innebär att det borde kunna finnas förutsättningar för vatten på dess yta — och kanske liv.

– Det är helt fantastiskt. Det som är förvånande är att den är så lik jorden, med tanke på att det är den närmaste planeten vi har i ett annat solsystem, säger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium.

Närheten till Proxima b är dock relativ. Avståndet dit är nästan 40 biljoner kilometer. Med nuvarande teknologi skulle vi behöva färdas i cirka 70 000 år innan vi kunde ta de första stegen på planetens yta.

– Vi måste upp i tio procent av ljusets hastighet innan vi kan ta oss till sådana platser. Då kan vi klara det på knappt 50 år, säger Johansen.

Planeten, som beskrivs i Nature, hittades av ett internationellt forskarlag med hjälp av spektrografer vid Europeiska sydobservatoriets teleskop i Chile.

Den kretsar runt Proxima Centauri på bara elva dagar, en effekt av att de båda himlakropparna är ganska nära varandra.

Att planeten klarar detta utan att vara ett kokande inferno, och till och med kan ha en ganska behaglig temperatur beror på att dvärgstjärnor som Proxima Centauri är ganska svala. Men den korta omloppstiden innebär förstås att klimatet blir helt annorlunda än på jorden.

– Det finns troligen inga årstider på planeten, säger Johansen.

Proxima b vänder dessutom hela tiden samma sida mot sin stjärna, vilket innebär att det hela tiden är dag på ena sidan och natt på den andra.

– Det behöver inte vara något hinder för liv. Det beror på vad som är optimalt för liv. Det vet vi inte, säger Johansen.

Närheten till stjärnan gör dock att strålningen på planeten är mycket intensiv.

– Men om det finns ett hav kan liv finnas under ytan. Strålningen avtar väldigt snabbt i vatten, säger han.

I dagsläget vet man inte om det finns vatten på Proxima b. Men enligt Anders Johansen kommer man att kunna slå fast detta inom fem till tio år då det nya amerikanska rymdteleskopet, James Webb Space Telescope, blivit operativt.

– Fast att hitta eventuellt liv blir förstås svårare, säger Johansen.

Fakta: Proxima b

Proxima b kretsar kring den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri som är närmaste granne med vår egen sol i rymden.

Proxima b har ungefär samma massa som jorden, och ungefär samma temperatur, vilket skulle kunna innebära att där finns vatten.

Samma temperatur innebär dock olika saker beroende på om planeten har en skyddande atmosfär med växthuseffekt eller inte. Vår egen planet skulle ha en normaltemperatur på 30 minusgrader utan atmosfär, men i istället ligger snittet på drygt 14 plusgrader — tack vare växthuseffekten. I dagsläget är det oklart om Proxima b har atmosfär.

Källa: Nature, Lunds universitet.

KÄLLA METRO!

Igår så gick jag med Hårig Schäfer på förmiddan, hjälpte sen mor med att gå igenom ett par lådor.

Sen under eftermiddan så städade jag lyan. Torkade av alla ytor i köket, samt spisfläkt och kylskåp, micron och spisen osv. Fjällräv dammsög och jag våttorkade hela lyan. Dammade av mina prylar också. Mina vapen var rejält dammiga så de krävde noggrann rengöring.

På kvällen var jag på Second Life och umgicks med Furrisar!

Träffade en fin blå Drake!

En Puma som blåste rökringar!

En av Sierra StarPaw Kattdjuren var där också!

Samt en CyberSergal!

Och Fjällrävar!

En Dobberman!

En fluffig Varg!

Samt Huskies och en Drake till!

Tigrinna som dansade runt stången!

NYHETER!

Häst hittad med bunden mun – polis varnar!

12-åring dödade zebra och giraff – skröt om det på Facebook!

Lärare slog autistisk pojke – får högre lön!

Höll sjuåring fången - tvingades kissa i hink!

Leif GW: "Brunnar är väldigt populära!"

Ibland kom en märklig och obehaglig lukt från den förfallna ödegården utanför Hörby. I måndags hittades benrester i en brunn inne på gårdsplanen.

Polisen bekräftar att det handlar om en människokropp som dumpats i brunnen – och nu ska polisen undersöka om det finns fler kroppar på tomten.

– Det är ett djävligt praktiskt sätt att förvara folk på, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Läs mer!

17-årige Niklas slogs ihjäl av invandrargänget!

Här väljer Ahmed ut sitt våldtäktsoffer inne på McDonalds!

Tjuvar plundrade Rogers hem - medan han låg och sov!

Det första han saknade var cigaretterna. Sen såg han att datorn var borta. Då insåg Roger Wallin att hans hem blivit plundrat medan han låg och sov.– De måste ha stått två decimeter från min fötter och länsat byxorna på pengar, säger Roger.


När jag såg att dator var borta förstod att att någon varit inne och stulit den medan jag låg och sov, berättar Roger Wallin.

LÄS MER!

Problemet är djupare än burkiniförbud!