Godkväll! Smirre här.

LATE NIGHT SHENANIGANS?!

CON SURVIVAL 101!

American Furries Try Canadian Candy & Snacks!

Furoween 2017!

Sverige skulle kunna ha långt fler vargar!

Det finns en överdriven rädsla för vargar i Sverige och de skulle kunna vara långt fler än i dag. Det menar den spanske etologen, vargexperten och författaren David Nieto Macein som med en fot i Sverige med förundran följt vargdebatten. Rädslan bottnar i vår kulturhistoria och litteratur, menar han, och svenska vargforskare håller med om att vi rent praktiskt skulle kunna ha fler. De betonar dock att den sociala kontexten inte ska förringas.

LÄS MER!

Oförändrat antal vargattacker!

Antalet vargar må ha blivit fler, men det finns inget samband mellan större vargpopulation och attacker på hundar och får.

Det visar siffror från länsstyrelsen.

– Det fortsätter variera från år till år, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig.

Bortsett från en rejäl topp på 20 vargattacker på hundar från 2014 ligger antalet angrepp ganska jämnt mellan 2008 och 2016.

Det är Viltskadecenter som sammanställer statistiken och den visar att varg anföll elva hundar förra året där fem av angreppen fick dödlig utgång. Och det är generellt runt tiotalet hundar som utsätts för vargattacker varje år.

– Det är slumpmässigt skulle jag säga. Det är inte så att ju fler vargar det blir desto fler angrepp blir det så att de följer varandra rakt av, utan det är mer annat som gör att det varierar, säger Maria Falkevik och utvecklar:

– Det finns en osäkerhet som vi inte vet om, som hur många jaktdagar med hund vi hade under den förra säsongen. Det går egentligen inte att dra några större slutsatser alls utan att veta det för då vet man inte riktigt hur stor risken var så att säga.

Statistik förs även för hur många får som attackeras och det finns även siffror för lodjurs­attacker på hund och får, men här handlar det bara om ett fåtal som utsätts.

När det gäller får såg vi ett ojämförbart stort angrepp i de södra delarna av länet i början av september då 46 får dödades, varav ett 20-tal av dem fick avlivas, efter en vargattack. Sammanlagt gjordes tio angrepp på får med totalt 95 som dog eller avlivades.

Här finns det ett starkt samband mellan attacker och på vilket sätt fårägarna skyddar sig. Vid händelsen i september fanns exempelvis en öppning mot vattnet och saknades rovdjursavvisande stängsel.

– Det är inget som helst hinder för rovdjur. Det är påfallande ofta i såna hagar som det sker angrepp, säger Maria Falke­vik.

Länsstyrelsen har nu vänt sig till fårägare som både har och inte har skydd mot rovdjur och hört sig för hur trygga de upplever sig vara.

Här visade det sig att många utan stängsel inte kände till vilken hjälp länsstyrelsen kan erbjuda och faktum är att länsstyrelsen betalat ut drygt två miljoner kronor i stöd för rovdjursskydd de senaste fyra åren.

Okunskapen överraskade Maria Falkevik, liksom det faktum att flera med avancerade rovdjursavvisande stängsel ändå kände sig otrygga.

– Jämfört med den faktiska statistiken om vad den enskilde löper för risk så var det helt orimliga siffror, vad det beror på är svårt att dra några slutsatser om.

Länsstyrelsen betalar årligen också ut en stor summa pengar i ersättning till personer vars djur attackeras av rovdjur. Förra året uppgick summan till drygt 375 000 kronor.

Men det betalas också ut stora pengar till bönder vars grödor skadas av fåglar.

– Det är ett större problem för många lantbrukare med fredade fåglar än vad det är med rovdjuren, säger Maria Falkevik.

KÄLLA!

Mötte varg på nära håll

PERSBERG: Reste sig upp efter kisspausen – då var vargen fyra meter bakom henne!

Britt Eklund satt på huk vid en skogskant i utkanten av Persberg. När hon reste sig upp och vände sig om, fick hon en rejäl överraskning.
– Där kom en varg, bara fyra meter från där jag stod.

LÄS MER!

Lex Maja kan bli verklighet!

Den 3 maj kommer riksdagen att rösta om en ny lagstiftning som skulle göra det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur kommer att – ett förslag som Djurens Rätt har framfört under benämningen Lex Maja.

LÄS MER!

Varning till alla hundägare: 'Det handlar om ett innerligt hat mot djur!'

Barnfamiljen sparkade och slog Jessicas djur – sedan spottade de på henne!

Katt hittad dränkt och instängd i bur!

Hundar förgiftade efter ha lekt på rastplats!

Kvinna låste in hund i varm bil – polisen låste in kvinnan i bilen!

Har idag träffat Jesper IRL, han byter tåg i Hässleholm när han åker hem från skolan över helgen och vi träffades på stationen och satt en stund och pratade. Mest om furry och datorer.

Var sen och handlade samt hämtade ett paket med torrvaror som kommit från ett företag i Katrineholm. Var också in på Hässlezoo och hörde mig för om hur det går med att ordna ett nytt lock och belysning till mitt akvarium. Fick veta att modellen slutade tillverkas 1995 och att Dennis satt igång ett större nätverk av personer som pysslar med akvastik i både Sverige, Danmark och Finland för att se om de kan ordna fram ett lock som passar och belysning typ LED som inte blir varm eller har stark ström.

Har gått med Hårig Schäfer och Mor och jag har lagat mat ihop. Skypat med vänner oh FaceBookat också!

FINA SVÄRD!

DRAKGLAS!

WYVERN DRAGON WATER GLASS DRINKING SET OF 2 RED DRAGON ROSES GOTHIC WYVERN!

Green Friday: Film från 49 kr!

NYHETER!

TV: Här är filmen som fick tiggerisamordnaren att ändra sig!

Otrogen kvinna ska stenas till döds – hennes älskare får 100 piskrapp!

Aye, 23: SAS vägrar anställa mig för att jag har slöja!

SAS slöjförbud skapar ilska bland muslimer: Har vi inte kommit längre?

Martin Timell: Därför köper jag kvalitet hos lokala bygghandlare!