MALMERFORS ÄR UPPDATERAT!

SOME FURRY FUN!
Kvinna testamenterade halv miljon till fjällrävar och myskoxar!

En kvinna i Halland har testamenterat delar av sina tillgångar till fjällrävar och myskoxar i Jämtlands län. Det är länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen som fått pengarna.

Kvinnan som var hemmahörande i Falkenberg skrev sitt testamente bara en dryg vecka innan hon avled i september förra året. I det testamenterade hon en del av sin kvarlåtenskap till både länsstyrelsen i Jämtland och Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen.

I testamentet står att ”Naturskyddsföreningens myskoxkonto (Naturskyddsföreningen i Västra Härjedalen)” och ”Länsstyrelsen i Jämtland för bidrag till fjällrävar” vardera ska få 20 procent av den kvarlåtenskap som kvinnan hade.

Det innebär drygt 270 000 kronor vardera till myskoxarna och fjällrävarna.

– Det är ovanligt att vi får testamenterat pengar, säger Tomas Bergström, miljöövervakare på länsstyrelsen i Jämtland.

Exakt vad pengarna ska gå till är inte specificerat i testamentet, men länsstyrelsen ska arbeta fram en plan för hur de ska användas.

– Mest troligt kommer vi att använda pengarna till utfodring och inventering av fjällrävarna, 270 000 kronor räcker ju till flera års utfodring, säger Tomas Bergström.

Särskilt konto

Pengarna har nu satts in på ett särskilt konto hos länsstyrelsen för att inte blandas ihop med andra pengar.

– Fördelen med de här pengarna jämfört med de anslag som vi får från Naturvårdsverket är att vi inte behöver använda upp pengarna på ett år, säger Tomas Bergström.

Tillbringade tid i Härjedalen

För Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen är också testamentet ett välkommet tillskott. Föreningen arbetar med den vilda myskoxstammen som finns i området.

– Vad vi ska använda pengarna till har vi inte beslutat, säger Mats Ricklund, talesperson för föreningen. Men vi vill ju gärna förstärka myskoxflocken med nya individer. Dessutom kostar det mycket pengar att inventera myskoxarna.

Hans fru Siv Ricklund, som är kassör i föreningen, kan ana varför Hallandskvinnan testamenterade pengar till fjällrävar och myskoxar.

– Hon och hennes man tillbringade väldigt mycket tid i Härjedalsfjällen och de älskade naturen här, berättar Siv för SVT Jämtland.

KÄLLA!

Varg dödad av älg!

I slutet på november hittades en död varg norr om Sysslebäck och en förundersökning om grovt jaktbrott inleddes. Nu konstateras dock att vargen antagligen dödats av en älg.

Skadorna gör så att de tror att det varit en älg som dödat vargen även om man inte kan vara helt säker på det, säger Christina Hallin, presstalesperson vid Polisen Bergslagen.

Det var den 26 november som den döda vargen hittades norr om Sysslebäck, nära gränsen till Norge, och det gick då inte att utesluta brott och att en människa skulle kunnat orsaka vargens död. En förundersökning om grovt jaktbrott inleddes men resultaten från obduktionen visar att vargen dödats av ett annat djur, förmodligen en älg.

Inte dödad av en människa!

Veterinärerna på Statens veterinärmedicinska anstalt är helt säkra på att det inte varit en människa som dödat djuret. Det finns inga tecken efter kulrester eller liknande, säger Christina Hallin.

Resultatet från obduktionen gjorde att åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.

KÄLLA!

Länsstyrelsen döljer brister på minkfarmer!

Värmeböljor skadligt för djur!

Här får de närkontakt med en flasknosdelfin utanför Helsingborg!

FLUFFOGRAM!

I fredags så assisterade Zebra, var och fixade en del hos Mor. Organiserade om i förrådsrummet med mera.

Jag fick tre mycket fina tröjor av Mor som vi hittade som hon beställt för länge sedan men aldrig använt. Tänkte ha dem om jag ska åka till Cypern sen i Mars. Fått ett erbjudande från Illustrerad Vetenskap om ett juste pris för en resa med guidad tur på Cypern som b.la. handlar om korsriddarna, besök på olika historiska platser och besök på ett skeppsmuseum. Vi kommer vara en grupp som reser med buss och vi kommer bo på fint hotell med pooler och lyxiga rum. Priset är reducerat då Illustrerad Vetenskap står för den stora kostnaden.  

Här är bild på Tröjorna!På kvällen kollade jag på Arkiv X!

Under en utredning av en organ stöld upptäcker Mulder och Scully en mystisk kult som ägnar sig åt makabra ritualer.

Sen var det IRON SKY på TV. Det är en rymdkomedi. 

När andra världskriget nalkades sitt slut 1945 gjorde nazisterna ett genombrott i antigravitationsforskning. Rymdskepp skickades till månens baksida ifrån Antarktis, där militärbasen Schwarze Sonne (Svart sol) upprättades. Nazisternas plan var att bygga en kraftig flotta där, så att de sedan kunde återvända för att erövra jorden. Filmen utspelar sig 2018, då nazisterna slutligen återvänder till jorden för att fullfölja planen.

Lördag!

Fixat en del hos Mor med att organisera och sortera samt flytta ett par möbler. Sen kom Blåräv och vi fixade med akvariet och få bort giftalgerna och rena sanden samt att städa färdigt.

På kvällen var jag på Second Life och umgicks med andra Furries!Träffade en Drake som jag hängde med en stund.Samt en Drake till.Hängde med några andra.Träffade också en ny stor Räv.Samt en Mink.


Hängde sen med ett par Tigrar och en Leopard. Det finns en fin julgran på GYC också.Idag Söndag assisterar Fjällräv, vilat mest idag samt hjälpt Mor med några saker under eftermiddagen.

*Kram!*