FΔXES foto.

Impressions of Algonquins foto.

I love foxes foto.

No Money For A Fursuit? NO PROBLEM!

Dragon of the Days foto.

Patriotmissiler för miljarder kan bli Sveriges nya luftvärn!

Sverige är på väg att göra en jätteinvestering i nytt luftvärn. Valet står mellan ett amerikanskt och ett europeiskt system och kostnaden är så hög att det sannolikt blir den största pågående försvarsaffären efter stridsflygplanet Gripen. Beslutet väntas i vår och det kommer att påverka Sveriges försvar de kommande 30–40 åren.

Sveriges luftvärn är starkt föråldrat samtidigt som Ryssland blir alltmer militärt aggressivt. Där ligger förklaringen till att regeringen, med stöd av en stor del av oppositionen, nu snabbt vill köpa in ett nytt system för luftvärn med medellång räckvidd.

Systemet ska framför allt användas till att skydda storstäder, flygbaser och andra viktiga militära anläggningar mot angrepp från luften. Det ska bli ett komplement till flygvapnets Gripenplan som kan agera på stora avstånd och till luftvärn med kort räckvidd.

– Det nuvarande systemet är en vidareutveckling av något som infördes på 1960-talet. De nya systemen är bättre på allt med robotar som når längre, har högre fart och med bättre prestanda mot flygplan och missiler som svänger, säger Erik Berglund överingenjör på forskningsinstitutet FOI och expert på luftvärn.

Behovet är så stort att regeringen vill ha ett fungerande system på plats senast till 2020. Jämfört med hur oerhört långsamt det brukar gå när det ska köpas in ny materiel till militären handlar det nu om en närmast rekordsnabb inköpsprocess.

För att tidplanen ska hålla har FMV, som sköter inköpen av materiel till svenska försvaret, slagit fast att man måste köpa system som redan är färdigutvecklade. I princip ska det bara vara att plocka från hyllan.

Där ligger också ett av de stora problemen med inköpet. Det finns nämligen inte så många som kan leverera direkt och enligt FMV finns det bara två realistiska alternativ.

Det ena är amerikanska Patriot från försvarsindustriföretaget Raytheon. Det prövades första gången under Gulfkriget i början av 1990-talet och är det mest spridda systemet.

USA:s militär är den stora kunden men systemet används av ytterligare 12 länder för att ge skydd mot kryssningsmissiler, drönare och stridsflygplan. Systemet har uppgraderats flera gånger och Raytheon räknar med att det kommer att vara i drift åtminstone till 2048.

Det andra alternativet är europeiska SAMP/T som använder Aster-missiler. Systemet togs i bruk i början av 2000-talet och togs från början fram för att fartyg behövde skydd mot angrepp från luften.

Nu används SAMP/T även som luftvärn på land i Frankrike, Italien och Singapore. Bakom systemet står en grupp europeiska företag med MBDA och Thales.

Europeiska SAMP/T uppges ha fördelar som att det lättare upptäcker hot från olika håll. Foto: MBDA.

Enligt Joakim Lewin, ansvarig på FMV för inköpet av nytt luftvärnssystem, går det inte att säga viket av systemen som är bäst. De är delvis inriktade mot olika typer av hot och vilket som är bäst lämpat för Sverige hänger även på hur militären bestämmer sig för att använda det i kombination med Gripen och det nya korträckviddiga luftvärnssystemet.

Men den riktigt stora utmaningen blir ändå kostnaden. Oavsett vilket system man väljer blir det hisnande belopp och uppskattningarna pendlar någonstans mellan 10 och drygt 20 miljarder kronor.

Patriot är det dyraste av systemen men kostnaden styrs naturligtvis mycket av hur mycket politikerna väljer att köpa in. Kostnaden för en enda Patriotmissil kan ligga på omkring 40 miljoner kronor.

Nu är alla siffror högst osäkra eftersom förhandlingarna pågår mellan FMV och de två potentiella leverantörerna. Sedan är det upp till regeringen att fatta beslut och om den pressade tidplanen ska hålla måste avgörandet komma senast i april.

Vad det än blir handlar det om så mycket pengar att inköpet av nytt medelräckviddigt luftvärn kvalar in som den näst största pågående försvarsaffären efter inköpet av nya Gripen.

De 60 Gripenplan staten beställt från försvarsindustriföretaget Saab går på 36 miljarder kronor och ligger därmed i en klass för sig. Däremot ser inköpet av nytt luftvärn ut att bli dyrare än när staten nyligen beställde två nya A26-ubåtar för omkring 8 miljarder kronor, även det från Saab.

Nu handlar försvarsaffärer alltid om mer än bara pengar och prestanda. Det gäller också att få till politiska samarbeten och där har situationen nu blivit mer komplicerad.

Amerikanska företag kan normalt dra nytta av att många länder vill knyta sig närmare till USA. Men osäkerheten är nu stor om hur den nya amerikanska ledningen kommer att agera och vilka löften den är beredd att ge.

Det europeiska alternativet kan dra fördel av att politikerna i Europa länge försökt få till ett tätare samarbete inom försvarsindustrin. Dessutom har den europeiska företagsgruppen öppnat dörren för ett samarbete med Saab om det blir en affär.

Nya system för luftvärnet

Det svenska luftvärnet använder i dag robotsystem 70 som är inriktat på att ge skydd genom att på korta avstånd skjuta ned fientliga plan och helikoptrar. Systemet har sina rötter i 1970-talet men har uppgraderats flera gånger.

Det ska nu ersättas av robotsystem 98 där man använder samma robot som Gripenplanen har. Införandet av systemet har försenats och det beräknas nu vara i drift 2019.

För skydd på medellånga avstånd har luftvärnet robotsystem 97. Det är en vidareutveckling av ett amerikanskt system med rötterna i 1960-talet. Robotsystem 97 ska ersättas av antingen Patriot eller SAMP/T.

I systemen ingår förutom robotar även radar som används för att upptäcka hot och leda robotarna rätt.

Enligt planerna ska en av de två svenska luftvärnsbataljonerna få det nya medelräckviddiga systemet före 2020. Den andra bataljonen får samma system perioden efter.

Försvarsmakten äntligen i hamn på norra Gotland!

Efter anbudsförfarande i somras köpte Fortifikationsverket (FORTV) hamnområdet i Kappelshamn för 2,1 miljoner kronor och sedan snart en månad har Försvarsmakten full tillgång. Karl Martin Svärd, fastighetsstrateg på FORTV, berättar för tidningen Hela Gotland att det finns och kan tillkomma fler hyresgäster. Sjöfartsverket och en fiskebåt hyr redan plats i hamnen medan bl a Gotlandsbolaget har nämnts.
Inte mindre än fem intressenter lämnade in anbud för köp. Priset hamnade nära en miljon högre än vad Gotlandsbolaget stod i begrepp att betala 2009.

Hamnen går att använda på direkten men har upprustningsbehov, ett sedan tidigare välkänt faktum. Försvarsmakten kommer nu att börja planera för vad man ska göra med hamnen och hur man ska investera för sina syften. Snart övas det kanske här igen. Det känns på sin plats att citera övningsledaren i Focus 2010, Ove Tirud: ”För Sverige – på Gotland”!

KÄLLA SEMPER MILES!

Varit mycket idag, hjälpt Mor med hennes dator osv och att handla inför Nyår. Mor åkte taxi till City Gross och jag och assistenten tog bilen, vi hämtade även 3 paket med grejer som mor beställt också. Dem hämtade vi på Kvantum och fick ta en vagn för dem, de vägde 26 kilo totalt.

Därför har det inte blivit någon runda med Hårig Schäfer då det var mörkt när vi kom hem, i går så gick iaf Zebra och jag en rejäl runda med Hårig Schäfer förbi bondgården och ner på grusvägen. Får ta en runda med Hårig Schäfer i morgon så, är Fjällräv som assisterar, han har varit ledig en tid.

Skulle spela Thunder Wolfes men spelet kräver en tasskontroll med R och L knapp för att kunna styra helikoptern, får bli till sommaren som jag köper en sådan.
Har ju iaf spelet i datorn nu så och betalt för det med mitt Steamkort.

Varit på Second Life en stund nu i kväll på klubben GYC och umgåtts med Vargar.

Är Harry Potter på TV 5 klockan 20:00, Dödsrelikerna del 1. Del 2 visas i morgon klockan 20:00.

NYHETER!

42 hundar togs om hand: "Fick använda gasmasker!"

Djurskyddsinspektörerna fick gå in i lägenheten utrustade med gasmasker.
27 hundar och 15 valpar omhändertogs som inte hade rastats på över tre månader.
– Det är det mest extrema jag varit med om, berättar djurskyddsinspektören Idamaria Lundström.

Aktionen mot lägenheten i Ljusnarsberg skedde i fredags förmiddag. Djurskyddsinspektörerna möttes av en fruktansvärd syn och stank när de klev in. Golven var täckta av avföring och urin.

– Det var en så pass extrem lukt att vi fick ta på oss gasmasker. Det skulle inte ha fungerat utan maskerna, berättar inspektören Idamaria Lundström som var på plats.

Väl inne i den extremt skitiga och stökiga lägenheten på endast 50 kvadratmeter fanns det fullt av vanvårdade hundar. 27 fullvuxna hundar och 15 valpar omhändertogs. Sammanlagt 42 hundar.

– Enligt uppgifter från den kvinnliga ägaren hade en del av hundarna inta rastats på över tre månader. De hade istället fått vara inomhus hela tiden.

Varför hade hon så många hundar och valpar i sitt hem? – Hennes förklaring var att hon tagit hand om andras hundar. Sen har det gått överstyr.

– Det är det mest extrema jag sett. Det var en fruktansvärd syn. Samtidigt är det jättetragiskt. Det handlar om en person som inte mår bra.

Enligt Idamaria Lundström var hundarna blandraser. Ingen hund har behövts avlivas i nuläget.

– Vi kommer att undersöka deras hälsotillstånd och mentala status. Sen kan vi förhoppningsvis placera ut de flesta hundarna i olika hem, berättar Idamaria Lundström som arbetar som djurskyddsinspektör på länsstyrelsen. 

Hundägaren har delgivits misstanke om djurplågeri och polisen har inlett en förundersökning.

Förskingsringsanklagad företagare, porrstjärna och prostituerad politiker – här är gänget som ska bestämma vad du får dela på Facebook!

Facebook inleder ett samarbete med den ansedda "faktakollande sajten Snopes.com" för att motverka spridningen av falska nyheter, skriver Dagens Nyheter. Men nu avslöjar Daily Mail att Snopes ägare David Mikkelson anklagas för att ha förskingrat 98.000 dollar ur bolaget och att driva den "politiskt oberoende" sajten tillsammans med en prostituerad politiker och tidigare porrstjärna.


Politiskt Inkorrekts foto.

Facebook har offentliggjort planer på att kontrollera länkar som sprids i det sociala nätverket genom att låta externa aktörer bedöma om innehållet som länkas är sant eller utgör "falska nyheter".

En av aktörerna är Snopes.com som marknadsför sig som en av nätets "viktigaste resurser" för faktagranskning och en "noggrann, vetenskaplig och trovärdig" källa för faktakoll.

Sajten grundades av paret Barbara och David Mikkelson på 1990-talet, först i form av en fejkad "stiftelse" och senare som ett självständigt bolag, skriver Daily Mail som tittat närmare på verksamheten i ett långt grävande reportage.

Idag är paret frånskilda, och enligt rättegångshandlingar som Barbara Mikkelson har gett in ska den tidigare maken David ha förskingrat 98.000 dollar av bolagets pengar för att bränna dem på "sig själv och prostituerade".

Snopes grundare David Mikkelson har idag en ny fru, Elyssa Young, som är anställd som administratör för Snopes.com. Hon har varit verksam som eskortflicka och porrskådespelerska samt – trots att Snopes beskriver sig som "politiskt obunden" – tidigare liberal politiker och kandidat till kongressen, enligt Daily Mail.

Enligt en recension på en sexhandelssajt som Daily Mail publicerar ska Young, under sitt porr- och sexhandelsalias "Erin O'Bryn" ha varit verksam i den senare branschen så sent som 2015.

Sajtens faktachef är Kimberly LaCapria, som på sin sex- och fetishblogg "ViceVixen" uppger att hon bejakar sin "dominanta sida" och att det förekommer att hon postar artiklar på Snopes.com när hon röker på.

David Mikkelson försvarar rekryteringarna i en kommentar till Daily Mail där han uppger att Snopes saknar ett "standardiserat förfaringssätt" för faktagranskning, eftersom "den här sortens material är av en natur som kan variera kraftigt". Enligt Mikkelson involverar granskningen flera steg av redaktionell kontroll, varför en enskild medarbetares beslut aldrig har något avgörande inflytande.

Efter Daily Mails avslöjande har Forbes kontaktat Snopes.com för att ställa ytterligare frågor om sajtens arbetssätt. Där försvarar Mikkelson rekryteringen av Elyssa Young, alias Erin O'Bryn, men säger sig i övrigt vara bunden av sekretessklausuler i ett förlikningsavtal efter sin skilsmässa.

"Det är ganska givet att alla som någon gång kandiderat till (eller haft) en offentlig position och gjort det som företrädare för ett parti måste ha sagt något kritiskt om sina motståndare någon gång. Betyder det att alla som kandiderat till en politisk post är olämpliga som faktagranskare, under några som helst förhållanden?", frågar sig David Mikkelson i sitt svar till Forbes.

Arne gjorde märkligt postfynd ute i skogen!

80-åring sparkades blodig!

Ygeman vill öka id-krav på asylsökande!

Vägrar ta emot flyktingbarn – nu hotar miljonvite!

Ungdomsgäng sköt raketer mot folk!

46-åring åtalas för att ha avrättat syriska soldater!