Yipp! Räven är online.

Jag och Odd har varit på F-10 idag och jag flög två pass med JAS-39 Gripen i simulatorn. ^__^

Här är lite bilder från F-10 då! =^.^=

J-35 Draken.

Bilder med helikotern som Peter har fotograferat.

Helikoptern då.

"Humlan" är ett litet elagregat som alstar 400 volt och används för att driva systemen i ett stridsflygplan då det står inne i hangaren, utan att man behöver starta jettmotorn.

30 mm Akan och reketpod till J-35 Draken.

Falconrobot till J-35 Draken, detta robotvapen användes i slutet av 60 talet och under 70 talet var föregångaren till Maverick som kom på 80 talet men används av stridsflyg idag.

Inuti servicebilen som har elektronsik utrustning för att serva allt elektroniskt på J-35 Draken och JA-37 Viggen.

J-35 Draken!

Cockpit på J-35 Draken. Radarskärmen syns i mitten och till vänster om den sitter hastighetesmätaren som är en stigande skala som först visar i Km/h och sedan över mach-1 så visar den M1,0. M1,1. M1,2 osv. Till vänster om den sitter höjdmätaren och under hastighetsmätaren sitter kompassen. Till höger om radarn sitter elmätaren och under den sitter komunikationsradion. De andra mätarna under den är för turbintryck, bränsle och syrgas. Styrspaken sitter i mitten vilket alltid har varit standard på Svenska stridsflygplan och så även på vår moderna JAS-39 Gripen som annars har Engelska mått som knop och foot och då visas det på LCD-skärmar i cockpit och det viktigaste på Head Up Display i pilotens synfält. Amerikanska och Brittsika stridsflygplan har styrspaken oftast sittande vid pilotens högra knä. Men Sverige gör som Ryssarna och sätter den i mitten! :p Det röda hantaget som piloten har vid sitt högra knä är till raketstolen. Mätaren som sitter ovanför hastighetsmätaren är temperaturmätare. "JO6" som sitter på en skylt under mätaren som visar hur planet lutar som sitter under höjdmätaren, den skylten är flygplanets "namn." Vilket anges "Johan Olle 6" i radion. Den svarta dosan ovanför radarskärmen är vapensiktet så där i tittar piloten när han ska skjuta ner ett annat flygplan eller bomba saker på marken. Vapensiktet är anslutet till kameran unde rplanet och radarns målsökare.

Nå väl, nu vet ni allt om J-35 Draken som jag är influgen på innan simulatorn blev uppgraderd med även JAS-39 Gripen. På datorn här hemma så är jag sedan länge influgen på F-15 Strike Eagle och F-16 Fighting Falcon sen jag var tonåring på min förtsa PC som var en IBM. Idag flyger jag på datorn främst F-22 Raptor, men behärskar även flygplan som F-117 Stealth, F4E Phantom, F-18 Super Hornet, A-10 Thunderbolt och MiG-29 samt SU-37 och även attackhelikoptrarna AH-64 Apache och RAH-66 Comanche. När jag inte är i luften utan oppererar på marken så är jag helst prickskytt med Barett M82 eller så är jag sprängare eller laserguidare för flygplan och helikoptrar. Måste jag gå i närstrid så använder jag helst automatkarbinen G36 och pistolen Dessert Eagle. Är relativt bra på att skjuta med AK-47 Kalasjnikov och M-16 Rifle också eller med en fast monterad minigun vara skytt från ex en Black Hawk helikopter. I närstrid inomhus föredrar jag MP5 då den är relativt tyst och liten, men på långt håll eller mot fordon är den rena ärtbössan. Jag vill säga att MP5 är en K-pist och ingen automatkarbin. M-16 och Car-15 som är rätt lika varandra men CAR-15 har en kortare kolv och både M-16 och CAR-15 är bäst när man också har monterat på en 40 mm granatskjutare under vapnet. Det kan man göra på G36 också och även till MP5 finns en granatdel för 22 mm granater.

Fler bilder från F-10!

JA-37 Viggen.

Robot-15 som är en Svensktillverkad sjömålsrobot är påhängd på JA-37 Viggen.

Här är datorn från den JAS-39 Gripen som havererade över Stockholm 1994. 

Små microdatorer håller koll på allt i JAS-39 Gripen.

Skiss över sambandssystemet i JAS-39 Gripen. Hmm, trode sådna saker var hemligt som fan,.........men har de lagt ut det i visningshallen så är det ju ofentligt!

Flygradion från den havererade JAS-39 Gripen.

Och i visningshallen står en JAS-39 Gripen också! =^.^=

Soldat med Schäfer! ^__^

Soldat med K-pist, en Svensktillverkad K-pist som inte längre används i försvarsmakten. Eleven säger till slöjdmagistern... "Vad händer om man ser en varulv med en K-pist?" Slöjdmagistern vet inte vad han ska svara... Ha ha, min knasiga humor ja! XD

I taket hänger en riktig SAAB Safir och

detta är motorn till SAAB Safir.

I visningshallen finns också en mobil radar.

SK-60 som är det Svenska skolflygplanet som piloter lär sig att flyga jettplan med, innan de släpps upp i JAS-39 Gripen som faktiskt kostar 140 000 000 kronor styck. (Draken och Viggen är ju tagna ur tjänst) Hört vissa lösa rykten om att omkring 2020-2025 så kommer det två nya stridsflygplan som heter "JAS-41 Vargen" och "AJS-43 Lodjuret" och som furry och medlem i Rovdjursföreningen så känns det mycket glädjande! =^.~=

J-29 tunnan finns också på F-10 i visningshallen. Det är väl typ det första jettstridsplanet i Svenskt flygvapen. *Nostalgi.*

På F-10 finns det även en massa modellplan av de flesta kända flygplanstyper.

Detta är då F-117 Stealth och F-22 Raptor. Dessa är mycket dyra och avancerade Amerikanska stridsflygplan och prislappen ligger på ca 1 000 000 000 US dollar styck.

Här är i förgrunden F-18 Super Hornet och F-16 Fighting Falcon och i bakgrunden MiG-23 i två olika utföranden. Den ökenkamulferade bär jaktrobotar och raketpoddar medan den grå MiG-23:an bär endast jaktrobotar av typen Excoceet. F-18 Superhornet bär jaktrobotar av typen Skyflash och Sidewinder samt fälltankar för bränsle och F-16 Fighting Falcon bär jaktrobotar av typen Sidewinder, 200 kg bomber av typen MK och fälltankar.

Här är 4 stycken JA-37 Viggen och hur de varianter som funnits i flygvapnet har varit målade. Den röda med spöket på (Spökguden ha ha! - SvF skämt.) Det Viggenplanet målades så för det var den sista Viggen som flögs i Sverige och den flögs från just F-10. Det var då Viggen gick i graven och om jag mins rätt så var det 1999.

Här är modeller av J-29 Tunnan och Saab Lansen och i bakgrunden syns 3 Drakar, en Viggen och en Gripen. samt äldre propellerplan av okänd typ i den vänstra raden.

JAS-39 Gripen! ^__^

SAAB JA-37 Viggen.

Och de 3 stycken J-35 Draken.

Här är fina priser som F-10 har tagit! ^__^

Jag köpte även en modell av JAS-39 Gripen. När jag byggt den så har jag 5 stycken JAS-39 Gripen och 5 F-16 med olika beväpning och utförande till mitt Furry Air Force!

Kram från Smirre