Jag vill ju om några år åka till Japan igen och då även besöka Shanghai i Kina, Zebra och jag har pratat en del om Kina och jag har en väldigt positiv bild av så väl Kina som Japan och alla länderna i Fjärran östern.

Zebra säger att Kina är inte demokratiskt och jag hade svårt att ta in det då min bild av så väl Kina som de andra länderna i Fjärran Östern är att det är fria, moderna och lyxiga länder där invånarna är lyckliga och mår bra.

Har läst ett dokument från Svenska regeringskansliet om hur det är i Kina!

DEN FINNS HÄR!

Jag som fått en bild av ett modernt, fritt och framgångsrikt land med alla möjligheter att förverkliga sina drömmar!

En bild som jag bland annat fått av destination Världens film om Shanghai och dokumentärer om högteknologiska skyskrapor, maglevtåg och teknologi i framkant på många områden samt att Kina också skickar ut astronauter och skickar autonoma drönare för att forska på Mars.

Den mörka sidan av Kina!

Dokumentet berättar om ett rättssystem som är skandal, att olika minoriteter förtrycks, att staten kontrollerar Internet och sociala medier, hur staten och polisen godtyckligt plockar in personer och fängslar, torterar och avrättar personer för mer eller mindre påhittade brott. Hur självklara grundläggande saker som religionsfrihet, föreningsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet inskränks hårt och godtyckligt av makthavarna.

Jag hade uppfattningen att Buddism/Shinto och kärlek till naturen är något som starkt präglar samtliga länder i Fjärran östern men Kina har stora miljöproblem och oppositionen för att skydda naturen slås ofta ner av polisen och myndigheterna.

Detta ger en helt annan bild av att bo i Kina, det är nog inte så roligt för de flesta Kineser. Det är inte ett lyxliv i flärd med högteknologi och nöjen.

Filmen om Shanghai från Destination Världen har get mig den bilden av hur Kina är på 2000-talet, men hur politiken och rättssystemet fungerar IRL är horribelt och en mardröm.

Detta är den DVD som get mig en bild av Kina som en av de bättre platserna att leva och bo på.

Det ser ut som på 2200 talet men politiken och rättssystemet befinner sig på medeltiden.

Det är bra att EU och Kina årligen har samtal kring grundläggande rättigheter och demokrati, det kanske kan bli förändringar till det bättre i Kina nu när Kina gärna vill visa upp sig från sin bästa sida internationellt. Det är dock lätt att bländas till att tro att Kina är ett högteknologiskt och lyxigt land där alla är glada, har kul och mår bra.

Med vänlig hälsning: Smirre