Schakalen Jake, katten Trax och hunden Dopey har inget emot att låta sig fotograferas med turister i Hagaparken. Många stannar också och tittar på de stora mjukisdjuren. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Klädda i pälsdräkt kastar schakalen Jake, katten Trax och hunden Dopey frisbee i Hagaparken. Och det dröjer inte länge innan de drar uppmärksamhet till sig. Både barn och vuxna människor kommer fram och kramas. För det är på något sätt okej att krama en gosig djurkostym. En furry.

– Många vet inte vad furry är, men om jag berättar på ett enkelt sätt så går det ut på att vi uppskattar förmänskligade djur. Djur som går på två ben, talar och så vidare, säger Ethan.

I Sverige finns troligen ett tusental som räknar sig till furrykulturen, men att få furries att ställa upp på en intervju är inte helt lätt. Många vill inte berätta om sin hobby för föräldrar och jobbarkompisar.
– Jag har alltid varit furry, jag visste bara inte om det. Jag har alltid gillat djur och haft mjukisdjur i baksätet. Men om jag skulle kalla mig furry utan att få förklara skulle arbetskamraterna kanske börja mjaua i lunchrummet, säger Trax.
Fursuits, fursona, furvirring? Furrykulturen är en relativt okänd subkultur som blivit mer uppmärksammad de senaste åren. I media uppmålas bilden av furriesarna som sextokiga wannabe-djur. Men den bilden är inte helt mångfacetterad.
– Det är inget som stämmer in på mig eller någon jag känner, säger Evelina.
Ungefär en femtedel av alla furries äger en fursuit. En pälsdräkt, helt enkelt.
– Det finns en del som tycker att det kan vara lättare att vara sig själv i dräkt. Dräkten kan sätta insidan på utsidan. Jag blir lite av en annan person. Min dräkt Jake är lite den jag vill vara – och lite blir jag den som Jake är, säger Ethan.
Det bästa med att vara furry är att folk blir glada när furriesarna klär sig i pälsdräkt. Och att hobbyn är så kreativ.
– Vi har inget centrum. Det är vi som står i centrum. Vi skapar våra egna fantasier, vår egen värld, säger Ethan.
 
KÄLLA! i Metro!
 
---------------