Södertörnsvargen skjuten: ”Känner stor ilska!”

Ewa Danielsson har kämpat för att stoppa vargen från att skjutas.

De lokala djurrättsaktivisterna är upprörda efter beskedet om att Södertörnsvargen skjutits. "En varg som uppträtt exemplariskt har dödats på grund av att jägare hjälper jägare", säger Haningebon och vargvännen Ewa Danielsson.

Ewa Danielsson har tillsammans med Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge, Mattias Bernhardsson, varit drivande i att stoppa Södertörnsvargen från att skjutas.

De senaste veckorna har de aktivt berättat om sina vandringar ute i skogarna runt Tyresta, där de tillsammans med andra försökt freda vargen från skyddsjakten.

Ewa Danielsson fick beskedet om den skjutna vargen strax efter klockan 15 på onsdagen.

Hennes kritik är stark mot länsstyrelsens skyddsjaktbeslut, ett beslut som trots en mängd överklaganden aldrig upphävt av någon högre instans.

– Vi har en moderat Haningepolitiker som tjatade sig till en skyddsjakt på denna varg. Och till slut gav länsstyrelsen efter, säger Ewa Danielsson.

– Innan skyddsjaktbeslutet kom det ständigt observationer från ett håll om att vargen var närgången och oskygg. Efter skyddsjaktbeslutet har det inte kommit en enda mer observation från det hållet. Det här handlar om hur jägare hjälper jägare, anser vi.

– Vi känner en stor ilska, och stor maktlöshet, fortsätter Ewa Danielsson.

Vi kommer att lämna in allt material vi har.

Enligt polisen har djurrättsaktivisterna rapporterats sedan boende på Åvavägen anser sig ha blivit ofredade. Ett antal bilar har också stoppats utanför Tyresta av aktivister och kontrollerats, enligt polisen.

Men uppgifterna stämmer inte  alls, enligt Ewa Danielsson.

– Det har bara handlat om falska polisanmälningar, för att försöka få oss bort från området. Tvärtom har vi blivit stoppade, fotograferade och bortträngda från vägen. Och vi kommer att lämna in allt material vi har, säger Ewa Danielsson.

Vargaktion i Stockholms rondeller!

Under natten mot tisdag har avbildningar av vargar, "rondellvargar", satts upp runt om i utvalda rondeller i landet. Inte minst i Haninge i södra Stockholm där vargdebatten varit het. Aktionen är en protest mot licensjakten på varg.

Bland annat har ”rondellvargar” satts upp i Jordbro, utanför Haninges kommunhus och i ”Dalarökorsningen” i Åvaområdet i Österhaninge där Södertörnsvargen uppehöll sig mest.

Bakom kampanjen finns djurrättsaktivisterna Ewa Danielsson från Haninge och Kim Aronsson från Värmland.

Vi menar att licensjakten och skyddsjakten går hand i hand.

En av ”rondellvargarna” har placerats utanför Haninges kommunhus.

2011 gjorde de två en liknande landsomfattande kampanj efter att regeringen beslutat om licensjakt på varg.

– Innan licensjakten kom 2010 var det förbjudet att skjuta varg. Vi menar att licensjakten och skyddsjakten går hand i hand. Det blir bara lättare och lättare och skjuta varg och Södertörnsvargen var den sista i ledet att skjutas, säger Ewa Danielsson.

Vill ni att regeringen ska ändra sig genom er kampanj?

– Vi kommer att fortsätta med aktionerna, ända tills man ändrat i jaktförordningen. Ända tills både riktiga vargar och rondellvargar får stå kvar.

Att ställa ut skyltar hur som helst är inte tillåtet, och flera av ”rondellvargarna” har plockats bort under morgonen.

– Vi trodde kanske rondellvargarna skulle få stå lite längre, det fick de göra 2011 och kommunerna backade ju kring rondellhundarna och lät de få stå när den debatten pågick. Vi bara hoppas att vi kan få hämta ut dem nu så inte kommunen förstört dem, säger Ewa Danielsson.

Gatukontoret i Haninge sade till mig att beslutet var gemensamt taget.

Utanför Haninges kommunhus står dock rondellvargen kvar vid 13.30-tiden på tisdagen.

Enligt Ewa Danielsson har sannolikt runt 500 rondellvargar satts upp över landet under natten

– Det är bara i Haninge vad jag vet som man så snabbt valde att plocka bort dem. Gatukontoret i Haninge sade till mig att beslutet var gemensamt taget på avdelningen.

Här svarar Haninge kommuns pressinformatör Håkan Filipsson på varför man tar bort ”rondellvargarna.”

Haninge kommun har plockat bort fyra till fem "rondellvargar" under tisdagen, enligt pressinformatören Håkan Filipsson. Främst har man agerat på grund av trafikfaran, säger han.

Under natten till tisdag hade djurrättsaktivister landet runt – inte minst i Haninge – satt upp ”rondellvargar” i protest mot licensjakten på varg.

Men snabbt valde Haninge kommun att plocka ner flera av dem. Direkt på tisdagsmorgonen togs ”rondellvargar” från rondeller bort, medan ”vargen” utanför Haninges kommunhus alltjämt står kvar.

– Vi plockar bort ”vargarna” från rondellerna framförallt för att undvika trafikfara. Det är viktigt att titta på vägen när man svänger, säger Håkan Filipsson, Haninge kommuns pressinformatör.

De aktuella föreskrifterna gällande ”rondellvargarna” är trafiklagen, kommunens ordningsstadgar samt länsstyrelsens förordning kring annonsering av politiska budskap, enligt Håkan Filipsson.

Skyltningen utanför kommunhuset hamnar alltså inte under samma lagrum som skyltningen i rondellerna.

– Vid kommunhuset är det  en fråga om olaga annonsering av politiska budskap. I kommunala miljöer behöver man tillstånd oavsett budskap. Fastighetsägaren får avgöra, men jag tror vi har ett beslutsmandat från fastighetsägaren att agera om vi anser det vara nedskräpning och kan då i princip plocka bort ”vargen”, säger Håkan Filipsson.

Det låter som att ”vargen” utanför kommunhuset också tas bort inom någon dag?

– Vi plockar bort de skyltar som kan utgöra trafikfara i trafiken eller när de uppenbart bryter mot skyltförbudet, men vi gör ingen värdering av budskapen i övrigt.

Är det ett budskap på ”vargen” utanför kommunhuset?

– Det är ett budskap på skyltningen, men jag vet själv inte vad det står, säger Håkan Filipsson.

De fyra fem ”vargar” kommunen plockat bort under tisdagen har magasinerats tills vidare.

– Om någon vill ha dem så är det bara att komma och hämta dem. Vi slänger inte dem som man vill ha tillbaka, säger Håkan Filipsson.

Vargvänner krävde Moderatpolitikers avgång!

Vargfrågan lever vidare i Haninge. En mindre demonstration bland vargvänner hölls under måndagen utanför Haninges kommunhus. Demonstranterna krävde lokalpolitikern Alexandra Anstrells (M) avgång.

Under måndagens kommunstyrelse samlades ett 20-tal demonstranter utanför kommunhuset. De krävde att kommunstyrelseledamoten Alexandra Anstrell avgick från sina lokala förtroendeuppdrag.

– Hon sitter också i Tyrestas styrelse och vi tycker inte att en jägare med den inställningen till vilda djur, speciellt rödlistade, passar i styrelsen för en nationalpark, sade djurrättsaktivisten Ewa Danielsson till Mitt i efter demonstrationen.

– Vi anser inte att det ligger i en kommunpolitikers uppdrag att ha en åsikt om vilka arter som ska finnas i en kommun.

Demonstrationen pågick i en timme, medan kommunstyrelsemötet pågick inne i kommunhuset.

Alexandra Anstrell och demonstranterna möttes aldrig under måndagen.

– Vi kommer inte ge oss förrän hon granskats ordentligt. Vi känner att det var jägare som hjälpte jägare i att Södertörnsvargen sköts, säger Ewa Danielsson.

Djurrättsaktivister i Haninge har i vinter blivit rapporterade av polis för att ha ofredat boende i Åvaområdet, och för att man ska ha stannat och kontrollerat bilar i Vendelsö utanför nationalparken.

Ewa Danielsson har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Vi vill inte låta länsstyrelsen eller politiker få chansen att ta bort vargar igen och uppmanar nu folk i södra Stockholm att från och med nu sopa igen eventuella vargspår, säger hon.

Politiker påstås påskyndat vargjakt!

Haningemoderaternas ordförande Alexandra Anstrell, själv nybliven jägare, har hamnat i skottgluggen sedan Södertörnsvargen skjutits. Både djurrättsaktivister och kommunfullmäktigepolitiker på ytterkanten i Haninge påstår att hennes aktiva kamp för att vargen skulle fällas påverkat länsstyrelsen.

Haningemoderaten Alexandra Anstrell är nybliven jägare och bor granne med Tyresta nationalpark där Södertörnsvargen ofta befann sig.

När vargen rev tre av nationalparkens får i somras krävde hon och riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) genast skyddsjakt.

En av dem som därefter beskrivit vargens oskygga beteende mest är just Alexandra Anstrell. Hon har sett den flera gånger, både i sitt bostadskvarter i Svartbäcken och utanför Tyresta by, menar hon.

Hon stod bakom en begäran om att länsstyrelsen skulle utreda skyddsjakt. Länsstyrelsen utredde också två andra skyddsjaktsansökningar under hösten.

– Vi har en moderat Haningepolitiker som tjatade sig till skyddsjakt på denna varg. Och till slut gav länsstyrelsen efter. Det här handlar om hur jägare hjälper jägare, anser vi,  sade djurrättsaktivisten Ewa Danielsson till Mitt i efter att vargen skjutits på onsdagen.

Jag har varken jaktmarker eller någon jakthund.

Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge, fullmäktigeledamoten Mattias Bernhardsson, har också gått hårt åt moderaten Alexandra Anstrell.

Han hävdar på RS Haninges hemsida att Alexandra Anstrell i själva verket legat bakom en ”skrämselkampanj” i vargfrågan som gått ut på att ragga röster inför kommunvalet.

Länsstyrelsens naturvårdschef har sagt att man hade beslutat om skyddsjakt på vargen oberoende av de ansökningar om skyddsjakt som kommit in.

Och Alexandra Anstrell säger att anklagelserna som riktas mot henne och länsstyrelsen är ”olyckliga”.

– Att vara för eller emot vargen är en sak. Men att enskilda personer i politiska partier insinuerar att ett en enskild politiker kan besluta om skyddsjakt är helt absurt. Sådana påståenden riskerar att urholka tron på demokratin, säger hon till Mitt i.

– Jag har varken jaktmarker eller någon jakthund. Min avsikt med min jägarexamen var aldrig att jaga rovdjur.