På lördagseftermiddagen föreläste APU i Studiefrämjandets lokaler om sin resa ner till Zimbabwe. De berättade också att införandet av en Rangers grupp i Dalarna kommer ske nästa år.

Säger man Zimbabwe i dag så tänker många på den illegala jakthändelse som skedde i somras när lejonet Cecil sköts till döds av en amerikan.

Svenska APU, Anti Pouching Unit, är en ideell svensk stiftelse som arbetar förebyggande mot illegal jakt. De åkte ner 2014 till en park i Zimbabwe för att studera hur deras Rangers arbetade, och var nu inbjudna av Naturskyddsföreningen att prata om sina erfarenheter och planer.

– Vi är fortfarande ganska okända, det vill vi ändra på. APU är grupp poliser som började organisera sig och starta ett nätverk. 2011 blev vi en stiftelse, berättar Conny Andersson, ordförande i APU och själv före detta polis.

På föreläsningen visas bilder från Afrika men också Sverige. Att vara Rangers i Zimbabwe eller Sverige är inte så olikt som det låter, enligt APU gäller samma grundförutsättning: Spåra genom att använda syn, lukt, hörsel.

Hur den nya Rangers gruppen kommer tas emot i Dalarna är ännu oklart. Enligt Conny Andersson så stöter APU på en hel del motstånd, både fysiskt och verbalt.

– Man sprider gärna lögner och falska rykten. Det är till exempel en missuppfattning att APU är emot jakt. Det är vi inte, 70 procent av våra Rangers är jägare själva, säger Conny Andersson, ordförande i APU.

Arbetet är mot all illegal jakt, men en extra infekterad fråga är den om vargar. Den vanligaste dödsorsaken på varg i Sverige, mer än 50 procent, är tjuvjakt enligt APU och Naturskyddsföreningen.

I år har de infört Rangers grupper i Stockholms och Värmlands län, med åtta respektive fem personer i. Dalarna kommer få ett lag på tio personer. De kommer att patrullera, observera och rapportera.

– Vår uppgift är enbart att observera. Ser vi brott så rapporterar vi det till polisen. Varje gång vi har varit ute i de två andra länen så har vi sett brott. Vi vill skydda djuren, och värna om rätten att få finnas och leva, säger Conny Andersson.

KÄLLA!