" Det var en söt liten oskyldig brun björn som aldrig gjorde någon illa... men ibland hade hon problem med att balansera på lina. Då blev hon slagen med metallspön tills hon blödde och skrek. Hon blev så psykiskt störd att hon dunkade huvudet mot sin lilla bur. Till slut dog hon."

      Före detta anställd hos en amerikansk cirkus.

Cirkus är en vanligt förekommande underhållningsform i Sverige. Speciellt sommaren är fylld av cirkusföreställningar landet runt. Småbarnsfamiljer som betalar en slant får se clowner, akrobater som gör farliga nummer och exotiska djur som utför svåra och häpnadsväckande trick. Men är detta verkligheten bakom dessa omkringresande underhållningsmakare? Svaret är givetvis nej.

Detta är inte så svårt att förstå eftersom själva grundidén med djur på cirkus är att få dem att göra saker de normalt inte gör. I fångenskap berövas de sina naturliga rättigheter till rörelsefrihet och socialt umgänge. En elefant i frihet rör sig exempelvis flera mil om dagen.

Alla de djur som presenteras i olika cirkusnummer lever i fruktansvärd misär, fylld av stress, misshandel och dålig miljö. De fraktas landet runt i trånga burar och sitter ofta fastkedjade mellan föreställningarna. Allt för att vi människor ska få oss ett gott skratt ibland.

 Dessutom är de här miljöerna farliga för allmänheten. De djur som mår psykiskt dåligt kan bli mycket aggressiva och utgör då stor fara för djurtränarna och publiken. "Cirkus Beneweises" elefant Siam, tillexempel, dödades efter att ha trampat ner sin tränare och skadat två åskådare under en föreställning i Danmark 1994.

Det här väcker frågan: Har vi verkligen rätt till att utsätta djuren och oss själva för detta lidande? Vi i Djurrättsgruppen uppmanar Dig att bojkotta cirkusar som innehåller och missköter djur!

Annakarin Ragnarsson

Länk till källa!