Yip! Smirre är online.

Jag har läst en mycket bra bok i skolan som heter "I snapphaneland" och skrivit en bokrecention av den!  ;-)


ISBN: 91 29 56503 0

I Snapphaneland är en bok som är skriven av Gunilla Kihlgren, den utspelar sig i Broby, Knislinge och Kristianstad och andra ställen i Östra Göinge och tiden är i mitten och slutet av 1600 talet och den handlar om hur de Skånska bönderna bygger upp Snapphanerörelsen för att slåss för att Skåne åter ska bli Danskt.

Boken handlar om bl.a. skogsbrukarfamiljen på Hasslatorp som blir nerbränt och hur de får fly till skogarna och alliera sig med Snapphanarna och en del Snapphanar är frihetskämpar men andra är banditer som rövar från folket i Göinge. Det år mycket känslor och dramatik och grymhet i boken men också värme, omsorg och empati. De som var familjeöverhuvud på Hasslatorp heter Mikkel och Peder och Blinn-Anna som var blind på ena ögat och en väldigt tuff kvinna, hon är en stark karaktär och man kan läsa om den dramatiska händelsen när Smeden slår ihjäl en Snapphaneledare som kallas Mårten den röde för att skydda sina kvinnor och barn, då Mårten den rödes Snapphaneband ville stjäla bössorna som Smeden hade smidit. Långpipiga räfflade Göingebössor med flintstålsmekanism som aldrig klickade.  

Jag själv som är Göingebo har ju Snapphanar i släkten så jag tycker det är intressant att läsa om mina förfäder och hur hårt och tufft livet var för dem och det är rörande hur de förklarades fredlösa av de Svenska knektarna och fick fly till skogs och leva som fredlösa för att med sin slughet försöka bekämpa de Svenska knektarna.

Jag kan dra paralleller till Vietnamkriget och Viet Kong rörelsen och Ho Shi Minh som ville driva ut Amerikanarna ur Vietnam när de var där och härjade. Vietnamkriget utspelades ju på 1960 och 1970-talet och Snapphanekriget var i mitten och slutet av 1600-talet. Men saken är den samma där en större och främmande makt utövar Imperialism så väl som USA i Vietnam och Sverige i Göingebyggden under två olika sekler.

© Smirre