Yips! Smirre här.

Har förbättrat och gjort bokrecentionen mer som en artikel och löpande text där jag utvecklar värderingar kring boken- Smitaren!


Författaren - Joan Phipson, pseudonym för Joan Margaret Fitzhardinge [1], född 16 november 1912, död 2 april 2003, är en australisk författare. Hon gav ut Smitaren 1988 och boken har ISBN: 91-7574-190-3.Genren av boken Smitaren är en lättläst roman.

Boken handlar om den 16 årige grabben Roland som har det rätt struligt med sin överbeskyddande pappa som är industrichef.

En dag så stjäl han en Ferrari och kör en vansinnesfärd där han bl.a. kör på en barnvagn med en bebis och han smiter, blir jagad av polisen och kör av vägen och kraschar Ferrarin och flyr undan polisen. Men ute i vildmarken och svårt skadad samt på flykt så blir det tufft. Han hjälper en skadad hund och polisen som jagar honom blir skadad och de får hjälpas åt för att överleva och kommer varandra mycket nära då deras överlevnad bygger på samarbete.

Det är en mycket bra och gripande bok och språket är lätt förståligt utan krångliga och svåra ord, utan lätt Svenska som tilltalar den breda almänheten.

Budskapet i Smitaren är att även om Roland är en buse så har han ett hjärta när han räddar den skadade hunden och den skadade polisen. Roland inser att han är en man som måste ta ansvar för sina handlingar och inte kan fortsätta leva som en ansvarslös tonåring.

Jag tycker boken är gripande och sträckläste den i ett den var tilltalande och spännande för man vile verkligen veta hur det skulle gå för Roland, för polismannen och hunden.

Det som gjorde starkast intryck på mig i boken var hur Roland hjälpte den skadade hunden och hjälpte polismannen och räddade livet på honom, trots att han hade chansen att fly när polismannen gav honom nycklarna till polisbilen för att be Roland ropa på hjälp via kommunikationsradion.

Jag kan rekommendera den här boken till en kaxig 17 åring som jag känner över Internet som tycker det är häftigt att vara spydig och elak och trolla andra, boken skulle kanske få honom att fundera över vad som är rätt och fel och vad ansvar innebär.

Mvh: Smirre Kirax