Förord av Smirre!

- Jag läste dessa böckerna redan i 9 - 10 års åldern och fascinerades starkt av Alverfolket Vargryttarna och deras kamp för tillvaron. Jag var rätt ensam och Vargryttarna och deras Vargar blev mina vänner som jag umgicks med i fantasin. Att det sen föll sig naturligt att under tonårstiden i Vingåker jobba med Vargprojekt och att jag och några andra kompisar på Dammsdal lekte att vi var Vargmilitärer och hade Varg/samiska kriget osv i Vingåker och att när jag flyttade hem till Skåne igen vid 16 års åldern så gick jag med i Rovdjursföreningen och började engagera mig i Djurrättsaktivism.

När jag var 22 år - 1997 - så fick jag filmen "Jag är din krigare" i julklapp och det inspirerade mig till att starta Fox Power projeket och gå med i Förbundet Djurens Rätt samt jag skaffade Internet på sensommaren 1997 och fick kontakt med andra Furries. 2007 gick jag IT-Linjen på Furuboda och reggade jag mig på SveaFur och skaffade Second Life och började blogga och ha YouTube osv. 2012 reste jag till Japan och konverterade till Shintoismen och 2013 började jag besöka Nordic Fuzz Con.

Så på denna vägen är det och jag har en hel del väldigt fina och bra kamrater bland Furries även om det varit kämpigt emellanåt dels med de svåra sociala hinder jag hade tidigare och att andra människor runt mig som antingen av okunskap eller hat/illvilja velat få mig att sluta vara Furrie och vara med andra Furries samt satt paranoida griller i huvudet på mig och spelat ut mig mot andra Furries. Vilket även mina antagonister från tiden på Norrängsskolan och SIVO tyckte var jättekul och skulle göra ännu värre genom att agera "Internettroll" och sprida Furryhat, Djurplågeri och hot etc både på SveaFur, SpChan, Veganforumet och Aspergerforumet.

Idag fungerar min relation med andra Furries väldigt bra och de onda personer som bara velat förstöra är borta ur mitt liv.

Apropå Furry och att identifiera sig som Djur så som barn lekte jag ofta att jag var ett Lejon eller en Hund eller Drake men då var det just inget annat än lek.

Det var med Alverfolket Vargryttarna som jag läste med stor fascination och kärlek när vi flyttade till Gumlösa 1984 när jag var 9 år och att det fanns gott om både Rävar och andra vilda Djur i skogarna runt Gumlösa som det på allvar gav mig de känslor jag har för naturen och det vilda. Detta tog ju sig gärna uttryck i att jag lekte att jag var en Alv i Vargryttarna och min cykel var min Varg, dock ansåg en del av grannarna i Gumlösa att detta var en direkt trafikfara och det var med livet som insats många gånger jag var Vargryttare med cykeln.

Jag har vid flera tillfällen även varit nära skog och Djur och besök på Skånes Djurpark osv redan som väldigt liten.

HÄR ÄR ARTIKELN OM ALVERFOLKET VARGRYTTARNA!

”Alverfolket” handlar om en stam alver, Vargryttarna, som när deras hem Alverbo bränns ner tvingas söka ett nytt hem. På deras resor förändras deras syn på världen då de möter människor med goda avsikter, alver som är ondare än de kunde föreställa sig och troll aggressivare än de någonsin fruktat. Världen utanför Alverbo är lång mer mångfasetterad, grym och vacker än de hade kunnat tänka sig.

”Alverfolket” är en serie som kom ut i sjutton album på 80–talet. När jag en dag hittade alla i en bokhylla hemma hos en vän var jag tvungen att läsa igenom dem. Visst är teckningsstilen lite naiv och handlingen ibland barnslig men det är också ett fantastiskt äventyr som man sällan upplever i serier idag.

Alverfolket som handlingen kretsar kring är vargryttarna, en stam som lever i skogen i ett jägar–samlar samhälle, och är nära allierade med vargar som fungerar som riddjur, jaktpartners och vänner. När deras hem bränns ned av blodtörstiga människor tvingas de fly för att hitta en ny plats att leva på. De söker skydd hos sina giriga och fega handelspartners trollen som lurar dem genom sina tunnlar i löftet om ett paradis som i själva verket är en ändlös öken. Med hjälp av en ”magisk” magnetsten tar de sig genom öknen till de kommer till en oas kallad Sorgens ände och som bebos av ett fredligt alverfolk kallat solfolket. I Sorgens ände får vargryttarna veta mer om alvernas ursprung och får höra myter om ”De upphöjda”, avlägsna förfäder till de nuvarande alverna som sägs ha fler magiska gåvor än de som vargryttarna och solfolket besitter. Vargryttarna slår sig till ro med de saknar sitt eget hem Alverbo och efter flera år så reser deras hövding och hans närmsta vän, Himlavis, tillbaka. De finner sitt hem nedbränt och förstört och bestämmer sig då för att ge sig ut på ett sökande efter sitt eget ursprung och var alverfolken kommer ifrån och på så sätt hitta ett nytt hem. Längs sin resa råkar de ut för många äventyr och får lära sig om världen och hur den ser ut. De träffar andra alverfolk som de dekadenta svävarna, som lever i Blåberget, och återvändarna, ett renridande krigiskt alverfolk, som lever uppe i det kalla Norden. 

Ett återkommande tema i berättelsen är förändring. För att kunna vara hälsosam måste både individer och grupper vara öppna för förändringar och kunna använda dessa för att förbättra sina livsvillkor. Alverfolken är otroligt konservativa i sina livsstilar men genom möten och nya intryck börjar vargryttarna förändras och med dem världen runt omkring dem. Solfolket och vargryttarna är båda förändringsbelägna folk som kan se det som är gott med nya vägar medan andra alverfolk har fastat i sina mönster, oavsett om det är krigiskt barbari eller dekadens och vägrar se det som är gott med nya intryck. Vargryttarna söker efter ett mytiskt och upphöjt förflutet bara för att inse att deras nuvarande, primitiva livsstil inte är så dålig om de bara vågar öppna sig för nya sätt att leva och ta in det bästa från andra folk.

Vargryttarnas hövding Skarpegg finner kärleken hos Leetha från solfolket.

Vargryttarna kommer från alver som kunde skifta hamn till vargar.

Alverfoket är en barnserie men är ändå utpräglad våldsam. Redan i första albumet får vi se alverna i en blodig konflikt med primitiva människor som säger att de måste utrota ”demonerna”. Detta leder till rasism mellan folken som under albumen sakta börjar lösas upp och ändras för en mer öppen inställning gentemot varandra.

De första albumen innehåller en hel del våld men ju längre man kommer i berättelsen desto mer kretsar den kring sexualitet och kärlek när olika alverfolk med olika kulturer träffas och blir kära och attraheras av varandra. Bland annat finns det i albumet ”Det första kriget” en orgiescen där alverna förlustar sig inför kriget med trollen för att de som ska dö får en sista natt i njutning. Detta väckte en viss uppmärksamhet och läsarprotester då många barn läste serien. Alverfolkets skapare svarade med att de flesta alver är omnisexuella och är obesvärade av offentlighet nakenhet och uttryck för lusta. Sexualitet är inget tabu i deras samhälle. Uttalandet fick dem säkert att tappa en del läsare och vann andras hjärtan. 

När ”Alverfolket” kom ut prisades den för sina innovativa teman och den fick mycket uppmärksamhet för att den var en kvinna som var den främsta av två upphovsmän. ”Alverfolket”, eller som den heter på original språk, ”Elfquest”, är skapat av äkta paret Pini. Wendy som tecknar och skriver och Richard är medförfattare och agent. ”Alverfolket” såg dagens ljus för första gången 1978 och har i Sverige getts ut av Alvglans förlag. I USA är de första delarna självpublicerade, sen tog Marvel över innan rättigheterna åter såldes till paret Pini genom deras förlag Warp Graphics och nu äger DC Comics rättigheterna. ”Elfquest” blev en enorm framgång i USA och serien har fått många spin offs som ”New Blood”, ”Blood of Ten Chiefs”, ”Kings of the Broken Wheel”, ”Hidden Years”, ”Kahvi” och science fiction–serienJink”. De olika serierna handlar om olika Alvergrupper under olika tider i världen.  ”

Serien är samlad i tjugo album varav de första 17 är utgivna på svenska av Alvglans förlag. Albumen heter ”Vargryttarna”, ”Sorgens Ände”, ”Utmaningen”, ”Vargasång”, ”Solens röst”, ”Sökandets tid”, ”I trollens våld”, ”Den gåtfulla skogen”, ”Magnetstenen”, ”Den förbjudna dungen”, ”Fågelandarnas boning”, ”Vägvalet”, ”Vargryttarnas hemlighet”, ”Fällan”, ”Sveket”, ”Återvändarna” och ”Det första kriget”. I den amerikanska fortsättningen på ”Det första kriget” får vi ta del av slutet på Vargryttarnas sökande och får veta hemligheten om Alvernas ursprung. Alla nummer av ”Elfquest” finns gratis på www.elfquest.com och vill man läsa dem som album på svenska finns de senare delarna i serietidningsaffärer och de tidigaste numren kan man hitta på antikvariat. Ursprungsserien finns även nyutgiven på engelska av DC Comics i två format. Dels en svartvit version i samma format som amerikanska mangapocketar, dels en större och dyrare samlingsversioner i färg.

Efter en genomläsning av ”Alverfolket”, min barndoms stora fantasyäventyr, kan jag säga att de håller än och under serien växer mitt intresse. Ju längre Vargryttarna kommer i sitt sökande och desto mer komplicerad deras värld blir desto intressantare blir den. Tematiken – att öppna sig för nya intryck och sätt att leva för att fortsätta att växa och må bra – passar dessutom bra i vår tid när världen minskar och vi ständigt utsätts för nya intryck. Då kan Vargryttarna fungera som både inspiration och förebilder. Och som lite välbehövlig eskapism i en hektisk vardag.

KÄLLARTIKEL!