Yipp!

Almänbildning kan ju vara olika från person till person, ex så hade jag och Silverräven en diskution om vad som är almänbildning.

Jag tycker det är almänbildning att veta vad Second Life är, vad Furry Fandom är och nu mera även vad Bronies är. Att känna till de stora datorspelen som Call of Duty-serien, World of Warcraft och Far Cry och att tidigare var Counterstrike jättestort. Att kunna våra Svenska flygplan - J-29 Tunnan, Lansen, J-35 Draken, JA-37 Viggen och JAS-39 Gripen och kunna vårt solsytsems planeter; Merkurius, Venus, Jorden (Tellus), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto och att veta att "Tellus" är det riktiga namnet för Jorden. Att veta att Stockholm är Sveriges huvudstad är också almänbildning.

Silverräven säger att det är väldigt smala kunskaper som jag har som jag tycker är almänbildning och han kollade vad jag egentligen vet om världen och samhället och det är inte så mycket, han visade bilder på kändisar i sin laptop och jag hade inte en aning om vilka personerna var. Vissa kända personer känner jag ju igen, ex Kungen och Silvia, Stadsminsitern - Fredrik Reinfeldth, Mikael Persbrandth, Elvis Pressley, Sylvester Stalone, Clint Eastwood, Barack Obama, Georg W Bush, Saddam Hussein och Usama bin Laden samt Hitler och Stalin. Han nämdne ett företag som heter "The Bears" och jag hade ingen aning om vad detta företag gör men fick veta att de bryter diamanter i Afrika - det är almänbildning att veta och att ex veta vem som tagit Nobellpris i literatur osv. Sådant har jag inte koll på för jag är inte så intresserad av kändisskvaller och kollar inte så ofta på nyheter, men det är ju just för att det visas så mycket om djurplågeri, våldtäckter, pedofiler osv på nyheterna som jag väljer att ofta inte titta på nyheterna, för jag blir väldigt upprörd, arg och ledsen av att se sådant.

Orsaken till att jag har bristande kunskaper i samhällsorientering och almänbildning är ju att jag har gått grundskola och gymnasie i särskolan, då man trode jag var förståndshandikappad, jag fick ju inte min Aspergerdiagnos för än jag var 25 år och det är helt sant att jag har lärt mig mer på Internet än jag lärt mig i skolan - fast inom väldigt snäva områden då, ex furrykulturen, datorspel med krigstema, stridsflygplan och deras teknik och vapensystem osv. Jag kollar ju en hel del på Tv också och kollar på kanaler som Animal Planet och Discovery samt Tv4 Fakta och läser Illusterad Vetenskap - och där lär jag ju mig en hel del saker. Men kanske ändå väldigt snävt, ex då om militära vapen och maskiner och om vilda djur osv.

Som när jag gick på Dammsdal (grunskolan på Internet i Vingåker) så hade vi ju inte vanliga skolämnen utan anpassad undervisning för funktionshindrade elever där vi jobbade mycket med musik, rytm och färger och olika tema arbeten. Ex så jobbade vi ju med vargar som tema för jag och några andra killar var intresserade av vargar och vi bildade även ett varg-punkband och vi gjorde vargmakser och vargsvansar i syslöjden och skaffade kamouflagekläder och leksaksvapen och sprang runt och lekte att vi var vargkrigare osv. Men det var när vi var 12-14 år vi höll på med det. Vi var ute mycket i naturen och hade lägerskolor med tältning, cykling och paddling osv. Dammsdal hade en "grön inriktning" och vi fick lära oss att man ska hjälpa de vilda djuren och skydda dem och naturen och det är ju dessa åren på Dammsdal (1986-1991 mellan jag var 11 och 16 år) som präglat mig och de värderingar och intressen jag har.

Vi hade ju en del praktiskt lärande som ADL och matte som var typ att lära sig hantera småpengar och lära sig klockan osv. Annars så lärde vi oss olika saker som lärarinnan tog upp, lite om olika länder och hur det är där, lite historia om vikingatiden och hur man levde och trodde då och vi gjorde lite studiebesök och jag hade två pryoplatser. Den ena på P-10 i Strägnäs och den andra som fotograf på Katrineholmskurriren. Syslöjd och träslöjd hade vi också och en del idrott som fotboll, simning och ridning.

På vintern skulle vi åka skidor och det gick ju inte så där bra för en Skåning som mig, ramlade hela tiden och det blev inte mycket till skidtur för de andra fick stanna och vänta på mig hela tiden.

Teckning fick jag 5a i och 4a i Skrivning - för att rita och skriva är min starka sida.

Vi hade ju dock inte Engelska och samhällskunskap och undervisningen i det vi lärde oss var med mycket musik och sång och att vi skojade och spexade om olika saker.

ADL innebar att vi var i ADL-lägenheten och lärde oss att laga lite mat, tvätta sina kläder och tvätta sin kropp osv. 

Mvh: Smirre