Sista fredagen i november är Pälsfria fredagen, en dag då vi uppmärksammar lidandet för de djur som dödas för sin päls. Djur är inte kläder, varken kaniner i Kina eller minkar i Sverige.

Manifestera med oss på Medborgarplatsen imorgon: FDR 30 November!

Handla pälsfritt med hjälp av vår pälsfria lista! 

I november månad dödas över en miljon minkar i Sverige, varje år för att bli någons klädesplagg. Det är dags att visa politikerna att att det är hög tid att upphöra med pälsfarmer.

Därför arrangerar vi nu en manifestation där vi tillsammans visar de politikerna vad folket tycker. Vi finns på Medborgarplatsen i Stockholm mellan 11-15.00, där du på olika sätt kan vara med och bidra i vår kampanj.


Program för manifestationen:


  • Från 11.00 Plakatverkstad och enskild fotografering*
  • 11–12.00 Maskoten Minkaela bjuder alla barn på pepparkaka och ballong
  • 12.00 Djurens Rätts förbundsordförande, Camilla Björkbom, håller tal
  • 12.40 Uppställning för gemensam fotografering
  • 13.00 Tyst minut för minkarna
  • 14.00 Djurens Rätts förbundsordförande, Camilla Björkbom, håller tal


*Mellan 11–15.00 kan du göra ditt eget plakat i vår plakatverkstad - med din motivering om varför pälsdjursfarmning bör förbjudas. Sen kan du ta en bild på dig och din motivering i vår fotostudio och ladda upp på instagram eller twitter under hashtagen #minröstförminkarna

Dessutom kommer vi att ha en liten utställning med några av de bästa inskickade bilderna vi fått under kampanjens gång. Du kan också passa på att fråga våra kunniga volontärer om pälsdjursfarmning eller varför inte passa på att bli medlem i Sveriges största djurrättsorganisation?

Vi ses på Medborgarplatsen på lördag!


Minkar i det vilda

I det vilda lever minkarna ensamma i revir på upp till 6 kilometer, och ägnar stor del av sin tid åt att simma och jaga. På pälsfarmerna sitter de hela sina liv två eller tre minkar i en gallerbur stor som en uppslagen kvällstidning. De har ingen möjlighet att få utlopp för sina naturliga behov.

Fem europeiska länder (Storbritannien, Nederländerna, Kroatien, Österrike, Slovenien) har redan förbjudit pälsfarmning på etisk grund, och i ytterligare tre länder (Tyskland, Schweiz, Bosnien-Hercegovina) har pälsfarmning upphört på grund av hårda regler för djurhållningen. Sverige står kvar och stampar på samma ställe. Mer info finns HÄR!