Äntligen kom det slutgiltiga valresultatet, Djurens parti fick 8 773 röster i EU-valet. Häromdagen omnämns vi i några av de största dagstidningarna som ett av de partier som kan komma att få inflytande framöver. Vi landade på 0.24 procent av alla röster vilket kanske inte låter som så mycket, men med tanke på att partiet startades för bara några få månader sedan är det helt fantastiskt. 8 773 individer har redan aktivt och tydligt tagit ställning för djuren.

Detta visar på att vi är många som är trötta på att djur ses som saker snarare än kännande individer. Djurens parti tar därför parti för djuren som inte syns eller hörs och gör deras liv till en prioriterad fråga på den politiska agendan. Vi är emot alla former av förtryck och ger en röst åt den som står allra lägst i den hierarkiska ordningen.

Att bygga upp ett parti och få väljarnas förtroende tar tid. Alla partier har en början. Därför känns det otroligt att vi redan har lyckats nå så många utan något som helst statligt stöd likt de etablerade partierna. Ännu bättre gick det för våra systerpartier ute i Europa och vi gläds åt att både nederländska Partij Voor De Dieren och tyska Partei Mensch Unwelt Tierschutz röstades in i Europaparlamentet. Vi är därför många som är fast beslutna om att det inte är en fråga om vi kommer bli en verklig röst för djuren också inom partipolitiken i Sverige och EU utan när.

Så låt oss inte vilseledas eller anonymiseras av abstrakta siffror och ord. På samma sätt som Djurens parti döljs under övriga partier med en siffra som vid första anblicken knappt syns i mätningen, göms djurens lidande bakom lykta dörrar. Men i dunklet står kännande och betydelsefulla individer.

Så till alla er som röstade för kärlek, medkänsla och en empatisk värld, ett stort tack till er! Varje röst är en viktig röst. Det här är bara början på en ljusnande framtid som är vår.

Heléne Portnoff

Djurens parti