En mumifierad varg hittades i Yukon Kanada för över fyra år sedan. Nu har forskarna kommit fram till hur vargen levde och vad den slutligen dog av.

GÅ TILL ARTIKELN FÖR ATT SE VIDEON!

I Yukon, Kanada hittades en otroligt välbevarad mumifierad varg. Forskarna har uppskattat åldern till 57 000 år. Forskningen är publicerad i Current Biology.

Mumien hittades av en man som letade efter guld i permafrosten. Ett forskarteam har efter att ha undersökt vargen i flera år kommit fram till vad hon har ätit, hur gammal hon var när hon dog och  dödsorsaken. 

– Det här är den bäst bevarade vargen som hittats. Att den dessutom är så här gammal är anmärkningsvärt. Det är ett häftigt fynd, säger Lars Werdelin, professor i evolution och ekologi på Naturhistoriska riksmuseet.  

Yukons lokalbefolkning Tr'ondëk Hwëch'in har gett vargen namnet Zùhr, som betyder varg. Forskarna tror att Zùhr dog när hon låg i sin lya när ingången rasade igen. Hon dog snabbt under kalla och torra förhållanden inkapslad under marken, vilket tros vara anledningen till att hon är så välbevarad.  

Äter fisk!

Efter att ha röntgat vargen kunde forskarna se på Zùhrs armbågar att hon var mellan sex och åtta veckor gammal när hon dog. I den åldern har vargar vant sig av vid sin mammas bröstmjölk och börjat äta vanlig mat. Zùhr och hennes mamma har ätit mestadels landlevande djur, men även fågel och fisk.  

– Det är väldigt troligt att de har ätit lax. Vargen hittades precis bredvid Yukonfloden där det finns gott om lax, säger Lars Werdelin. 

Släkt med dagens vargar!

Zùhr är en förfader till de vargar som bor i Nordamerika i dag. Hon är även släkt med några av de vargar som bor i Europa och Asien. 

– Det är troligt att Berings sund tidigare var i hopväxt och att djuren kunde vandra fritt mellan kontinentplattorna. Därför kan man hitta Zùhrs ättlingar på båda sidor om sundet, säger Lars Werdelin. 

Forskarna tror att fler vargar kommer att hittas i takt med att permafrosten smälter på grund av klimatförändringar. 

Tidigare artikel!

Vargmumie från istiden hittad i Kanada!

En extremt välbevarad vargmumie från istiden har upptäckts i Yukon i norra Kanada. Vargen, en valp, dog för över 50 000 år sedan, och har legat frystorkad i permafrosten sedan dess.

På samma plats hittades också en mumie av en renkalv, också den i gott skick, men bara partiellt bevarad. Liknande fynd av istida djur har gjorts tidigare i såväl Yukon som Alaska och nordöstra Sibirien. Men då har det rört sig om mammutar, vildhästar och bisonoxar.

Ser ut att tillhöra levande djur!

Detta är första gången någon har hittat en varg i samma tillstånd – tidigare har man bara funnit rester efter djurens skelett. Pälsen och huden har bevarats, liksom muskelvävnaderna. Huvudet och tassarna ser nästan ut som om de tillhör ett levande djur.

Forskarna avser nu att analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar.

Vill fastställa dödsorsak!

Förhoppningen är också att få svar på hur den dog, vad den ätit och om den var frisk eller sjuk.

Vargvalpen och renkalven levde i Yukon under en period då klimatet var mycket kallt och torrt. Kombinationen av kyla och torka bidrog sannolikt till att djuren bevarades så väl efter att de dött.