Godkväll! - Smirre här.

TEKNIK!  DEFA e-mobility blir störst på uppkopplad laddning!

HÄR ÄR DEN NYA BMW X3!

Recording At Conventions!

Jägarnas föråldrade metod måste upphöra!

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos ägarna – inte hos vargarna. Skyddsjakt på vilda djur som försvarar sitt revir är helt orimligt, skriver medlemmar från Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna.

En grupp jägare i Värmland har ansökt om att få skjuta bort hela vargreviret Rackstad i en skyddsjakt. Dessa jägare tycker att deras älskade löshundsjakt ska prioriteras, framför våra vilda vargars rätt att få leva i fred. 

Länsstyrelsen i Värmland menar att vargarna inte blir utrotade om de beviljar skyddsjakt på denna flock. Länsstyrelsen säger även att de oftast bara beviljar jakt på en vargindivid åt gången. Om en varg skjuts traumatiseras hela flocken, då vargarna lever i familjegrupper. Det är lika illa som att hela gruppen skjuts.

Att skyddsjakter beviljas beror främst på att vissa jägare hotar med utpressning, annars tar de lagen i egna händer och dödar vargar utan tillstånd. Tyvärr visar sanningen att den illegala jakten inte minskar, trots många års beviljade licensjakter och skyddsjakter. Den utlovade "acceptansen" för varg uteblir uppenbarligen ändå. 

Vill påpeka att de allra flesta jägare är laglydiga. Men en mindre del av Sveriges jägarkår bör rannsaka sig själva, med tanke på att det år efter år försvinner vargar spårlöst. Det råder inget tvivel om att vissa jägare går över gränsen.

"Måttet är rågat" säger Bertil Forsberg tidigare länsordförande i Jägarförbundet Värmland, i en artikel i Svensk Jakt. Ja, det kan vi hålla med om. Men vi håller inte med Bertil Forsberg om att hela flocken ska skjutas bort. Måttet är rågat när vissa inom jägarkåren anser att ett helt vargrevir ska skjutas  på grund av att det stör jägarnas löshundsjakt. 

Skyddsjakter överutnyttjas

Jägarnas Riksförbund säger helt nej till frilevande varg. Det är bra att de är så tydliga med var de står i vargfrågan. Det ger svenska folket en möjlighet att vakna upp och inse vad som håller på att hända. Våra vilda djur faller offer för ett övernyttjande av skyddsjakter, runt om i landet.

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos hundägarna. I våra skogar finns det vilda djur som självklart ska få försvara sig när en jakthund kommer in i deras revir. Det är inga nyheter, så varför fortsätter dessa jägare ändå att släppa sina hundar? 

Löshundsjakten är en föråldrad jaktmetod som måste upphöra. Den härstammar från en tid då många var tvungna att jaga för att få mat på bordet. De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar. Vi kommer att fortsätta kämpa för rovdjurens rätt att leva i Sverige och för att kommande generationer människor ska få uppleva en natur med mångfald.

Marlen Fuglsang

Medlem i Svenska rovdjursföreningen, SRF, och Jaktkritikerna

Peter W Eriksson

Regionsansvarig i SRF

Richard Dehnisch

Ordförande i Jaktkritikerna

Håkan Olausson 

Frivillig ranger i Värmland

Susie Päivärinta

Artist och djurvän

KÄLLA!

Fängelse för tre av männen i jaktbrottshärvan!

En jaktprofil i Norrbotten har dömts till fängelse i ett år och fyra månader för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare två män döms till fängelse av Luleå tingsrätt.

I dag föll domen i det som åklagaren kallat den största jaktbrottshärvan i Sverige.

Samtliga fem män döms i jaktbrottshärvan men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga bevis för samtliga åtalspunkter.

Jaktprofilen för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i ett år och fyra månader. Men han frikänns från sex åtalspunkter för grovt jaktbrott samt för anstiftan till grovt jaktbrott avseende en järv.

– Det är glädjande att min klient blivit friad från att ha dödat något djur. Sedan är det tråkigt att han blir dömd för medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott, säger jaktprofilens advokat Jonas Westerlund.

Åtalspunkter gällande grovt jaktbrott handlar bland annat om ett lodjur som snarats och hängt levande i ett träd. Där konstaterar tingsrätten att jaktprofilen befunnit sig på platsen och filmat lodjuret, och att det talar ”mycket starkt för att han haft med utsättandet av denna fälla att göra”.

Men att det inte är osannolikt att någon annan satt ut fällan och att jaktprofilen ”begett sig dit, antingen för att han fått besked om att jakten lyckats eller för att undersöka detta, och då tagit bilderna och filmen. Om än klandervärt innebär inte detta att han dödat fredat vilt genom att snara det”.

Samtliga fem döms för brott

En man i 35-årsåldern får fängelse i ett år och tre månader för två fall av grovt jaktbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare en man i 75-årsåldern döms till ett års fängelse för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, vapenbrott och artskyddsbrott. Det sistnämna handlar om att han köpt ett ett björnskinn som det inte var tillåtet att handla med.

– Jag tycker att det är för låga straff om man ser till den praxis som finns på området, säger åklagare Åse Schoultz om tingsrättens dom.

Kommer du att överklaga domen?

– Ja, det ligger i farans riktning.

Ytterligare två män döms till villkorlig dom och samhällstjänst för jakthäleri och vapenbrott respektive jakthäleri.

Polisinsats sommaren 2016

Tillslaget mot de fem männen skedde i slutet av sommaren 2016. Då hade polisen bedrivit spaning under en tid och inför tillslaget samlade man cirka 50 poliser som grep och gjorde husrannsakan på flera adresser.

Mobiltelefoner, snaror och ett björnhuvud i en frys var några av föremålen som beslagtogs. När åtalet väcktes i somras listade åklagaren bevisning som bland annat består av telefonavlyssning, fällor som använts för att fånga och döda rovdjur samt filmer från en av de åtalades mobiler.

På mobilfilmerna syns flera lodjur och även björn som enligt åklagaren dödats under tjuvjakt.

Jaktprofil åtalad för flest brott

Det är en man i 45-årsåldern, en jaktprofil i Norrbotten, som åtalats misstänkt för flest brott. Det handlar om fler grova jaktbrott som ska ha skett under åren 2012–2016 där björnar och lodjur dödats illegalt.

I mannens mobil hittades även de filmer som bland annat visar hur ett snarat lodjur hänger i ett träd, samt ett lodjur som är fångat i en bur där en hund skäller och någon också petar på djuret med en pinne.

Bland de andra männen som åtalats finns en man som bland annat jobbat för och utfört tillsyn i länsstyrelsens tjänst. Han åtalades misstänkt för grovt jakthäleri efter att ett björnhuvud med sändare hittats i en frys som mannen haft tillgång till.

Alla har förnekat jaktbrotten

Samtliga åtalade har både under polisförhör och under rättegången i Luleå tingsrätt förnekat jaktbrotten. Jaktprofilen kallade ett eget vittne i form av en systemutvecklare som skulle förklara hur filmerna på rovdjuren kunnat hamna i hans mobiltelefon.

Förhandlingen skedde i oktober i år och tingsrätten bedömde att målet krävde extra säkerhetskontroller. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska även en av de åtalade männen ha fått motta hot med anledning av brottsmisstankarna.

Åklagaren yrkade vid rättegången på att jaktprofilen och ytterligare tre av de åtalade skulle få fängelse på mellan ett och drygt fem år, medan mannen som åtalats för grovt jakthäleri skulle dömas till samhällstjänst.

KÄLLA MED VIDEOS!

Polisen genomförde jaktkontroll!

Polisen utförde i veckan en jaktbevakning med hjälp av helikopter i området runt Jokkmokk. Då upptäcktes en person på fyrhjuling med ett gevärsfodral fastspänt på fordonet. 

Polisen genomförde då en kontroll och upptäckte att föraren fraktade ett klass 1-vapen på sin fyrhjuling utan tillstånd. När vapnet kontrollerades visade sig att mannen hade patroner i det magasin som satt i vapnet. 

Mannen är nu rapporterad för brott mot jaktförordningen och brott mot vapenlagstiftningen.

Hej!

Inte varit så aktiv sista dagarna för jag har inte mått så bra. Har jobbigt med mig själv och grubblerier. Idag har jag ändå varit lite aktivare under eftermiddan. Mor och jag har bakat pepparkakor och det tog större delen av eftermiddan. Gjorde ugnspannkaka till kvällsmat.

Kollat lite furrygrejer och djurrättsgrejer ikväll.

Ska snart knoppa.

*Kram!*