Yipp! Smirre här.

Nya Favoriter på min FA!

Sverige måste lära siga att leva med vargen!

Samtidigt som vargdebatten pågår i Sverige går det att leva med varg i andra europeiska länder menar WWF. ”I Sverige måste människor åter vänja sig vid att leva tillsammans med en art som länge har varit näst intill utrotad i landet”, säger Zanete Andersone-Lilley, rovdjursexpert på WWF- Norge, till SvD.

Zanete Andersone-Lilley är biolog, ursprungligen från Lettland där hon har arbetat med vargar och andra rovdjur. Lettland har lika många vargar som Sverige och Norge har tillsammans, ungefär 400. Detta trots att landet är sju gånger mindre än Sverige.

Helt problemfritt kan det emellertid aldrig bli att bo nära vargar menar Zanete Andersone-Lilley, men det går att förebygga problemen.

– Tamdjuren i Lettland är inhängnade och tas in om natten. Husdjuren är inte ute i skogen som de är i Skandinavien, säger hon till SvD.

Den största konflikten i de baltiska staterna (Estland och Litauen har också varg) är istället mellan jägarna och vargarna.

– Det finns en konkurrens mellan samma bytesdjur.

Det är ju samma problem i Sverige, varför är det så stor vargdebatt i Sverige när den debatten inte verkar finnas i Lettland?

– Vi har alltid haft stora rovdjur, och inte utrotat dem som man gjorde i Skandinavien – här var de borta i hundra år. I Lettland är folk vana att leva med rovdjur hela tiden.

Vad är lösningen för att vi ska kunna ha varg i Sverige?

– Problemet sitter i huvudet på folk – hur de uppfattar rovdjur, vilket är svårt att lösa. Jag tror på ett systematiskt arbete över tid, och att de kan se att rovdjur i området kan ge pengar i genom till exempel naturturism – först då kan de sätta högre värde på att ha till exempel varg i markerna, säger Zanete Andersone-Lilley.

Mats Ericson är naturinformatör och är ansvarig för Vargsymposiet – ett forum där människor årligen träffas och diskuterar det omstridda rovdjuret. På frågan om länder som har lärt sig att leva med vargen nämner han Italien, Spanien och Rumänien, och i både Spanien och Italien finns det fler vargar på ytor där det bor många fler människor än i Sverige.

– De har ju betydligt större befolkningstäthet än här. I Rumänien har man haft varg hela tiden, och man har inte samma jakttradition som i Sverige. Där jagar man inte med lös hund till exempel, säger Mats Ericson till SvD.

Så det är jaktfrågan som är problemet i Sverige?

– Ja jakt med lös hund är ett av de stora problemen, och jägarna är ju duktiga som lobbyorganisation också. Sedan har vi även rennäringen där man har bestämt att varg inte ska få finnas i norra Sverige.

Om vi bortser från problemen och försöker hitta en lösning – finns den?

– Jag vet inte om det finns någon lösning. Den är väl att den ena eller den andra sidan accepterar den andra, säger Mats Ericson och konstaterar att i nuläget är ”ingen sida nöjd”.

Men precis som Zanete Andersone-Lilley så tror han problemen kan lösas med tiden.

– Bara vi står ut med vargen, och lär oss att leva med den. Skulle vi dessutom leka med tanken att vi kunde sprida vargarna över hela landet så är vi ju ett av Europas största länder, och samtidigt ett av de mest glesbefolkade. Är det någonstans varg borde kunna finnas så är det i Skandinavien.

KÄLLA!

Dagen!

Har lagt på den gröna mjuka mattan vid TV-möblerna.

Blev riktigt fint.

Gått en runda med Grävlings håriga Schäfer som har två hål i nosen och ett hål i vardera örat! :-D

Varit ut till Norra Sandby och klippt gräs samt tagit kvistar från en växt som mor trode hon skulle använda, mor läste dock på Internet att man måste ta en bit av huvudroten från modersplantan för att växten ska rota sig. Det är en marktäckande slingerväxt.

Handlat på Maxi och handlat hos Grävling.

Varit hem till Blåräv och kelade med en av hans katter, såg att katten hade två hål i nosen också var katten alldeles hårig! :-D Har även hälsat på moster Svea på sjukhemmet.

Ikväll hjälpt mor att röja, sortera och flytta ett skåp med mera.

Sen varit på Second Life.

Var en del furries inne.

Träffade rävar b.la.

Samt en grön och vit Sergal.

och ännu en räv.

Samt en varg.

Var en vit tiger och en schakal också där.

Samt flera andra furries.

NYHETER!

Femenaktivist misshandlad vid protest mot fundamentalistisk islam!

Överföll och våldtog efter tio dagar i Sverige!

Asylsökare hotade busschaufförer – belönades med gratis busskort!

Förskolan Bilaal avslutar Ali Al-Ganas anställning!

MORRHÅRSNOSAR SOM HAR TVÅ HÅL ÄR SUPERKUL! :-D

*Kram!*