Godkväll! - Smirre är online.

MALMERFORS ÄR UPPDATERAT! 

Vargutredning läggs ner – inget åtal!


Polisbefälet som beslutade om att skjuta en varg i ett bostadsområde i Tierp i slutet av januari gjorde inget rättsligt fel. Det har särskilda åklagarkammaren kommit fram till, rapporterar UNT.

Att vargar strövar igenom samhällen är inget ovanligt, enligt expertis som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med. Men då sker det oftast nattetid, eller på tider när det är lite liv och rörelse.

Den här dagen, tisdagen 29 januari, hade en ung varghanne rivit ett rådjur i ett villaområde. Snabbt kom både polis och viltvårdare från länsstyrelsen till platsen. Efter försök att skrämma bort vargen, som var mindre än trettio meter från ett bostadsområde, beslutade polisbefälet att vargen skulle skjutas.

Misstänkte brott mot jaktlagen

Kort efteråt inleddes en utredning om brott mot jaktlagen. En utredning som chefsåklagare Håkan Roswall vid särskilda åklagarkammaren ansvarat för.

Det finns en bestämmelse i jaktlagen som ger polisen rätt att skjuta till exempel en varg – om den kan ”antas vara farlig för människors säkerhet”, och om det inte finns någon annan åtgärd att vidta. Och det är den här bestämmelsen som åklagaren utgått ifrån. På onsdagen beslutade han att inte väcka åtal i fallet.

– Under förundersökningen har jag bland annat tittat på förarbetena till jaktlagen och i den finns ingen vägledning för hur en farlighetsbedömning ska göras och vilka omständigheter man ska ta hänsyn till i samband ett sådant här beslut. Det innebär att det ansvariga polisbefälet gör bedömningen hur man ska agera och vad man ska göra. Utifrån lagstiftningen så har polisbefälet inte begått något straffrättsligt fel, säger Håkan Roswall till Upsala Nya Tidning.

Ovanligt ärende

Till UNT säger han att sex polismän deltagit och att nästan 30 vittnen hörts om händelsen, som är ovanlig, enligt Håkan Roswall.

– Det här är ett ovanligt ärende. Det här är första gången under mina tio år på den här tjänsten som jag utrett en fråga som rör ett brott jaktlagen, säger Håkan Roswall till UNT.

KÄLLA SVT!

Anmärkningsvärda eftergifter åt näringen i ny djurskyddsförordning!

Förbjud minkhållningen!

Här har de förvildade korna tagit över byn!

FLUFFOGRAM!
Innan i veckan var jag med mina assistenter på Tindramöte i Klippan, Monika ska sluta för hon har fått annat jobb, kommer sakna henne men en ny gruppchef ska ta vid som heter Andreas, träffade honom och han verkade trevlig och sympatisk så det blir säkert bra.

Monika och Andreas kommer och hälsar på mig i morgon.

Annars under veckan har jag varit hos mor en del, dock haft värk och varit trött en del på grund av vädret.

Handlade innan också.

Varit en lugn vecka. Mest sovit eller chattat.

Igår var jag på Second Life oc ungicks med andra furries.

Träffade en ny Drake bland annat samten vit Sergal.Var flera Furries där.Blåräv och jag åkte sedan till Bjärnum för att vara med på ett möte med trygg i Bjärnum, som är en förening som jobbar för att vara extra ögon åt polisen och med brottsförebyggande verksamhet. Det pratades väl mest om den bil som används till verksamheten och hur många gånger den varit på verkstaden, ordföranden berättade om en tjuv från Marocko som ingen vet vad han heter, denne tjuv är ute på stöldräder runt om i Bjärnum och närliggande byar, sen köper tjuven en skåpbil och kör ner till Marocko och säljer stöldgodset + skåpbilen, tar sen flyget hem. I huvudsak så är det verktyg som tjuven stjäl men inte motorsågar. Hoppas att det går att identifiera tjuven och lämna över honom till polisen för att lagföras, vad jag förstod så har tjuven satt detta i system och handlar om rätt så mycket verktyg som försvunnit och det är verkligen inte okej att stjäla!

Fick kaffe och kakor på mötet också, hade med en Illustrerad Vetenskap men lamporna i rummet gav för svagt ljus för att kunna läsa, så jag var med i mötet en stund även om jag bor i Finja och höll mig till ämnet brottsbekämpning och deras bil och gled inte in på furry och mina specialintressen som dessa betydligt äldre farbröder antagligen inte kan något om och vilket även skulle te sig helt främmande för dem. 

Väl hemma igen så åkte Blåräv och jag till kyrkogården och tände ett ljus på Mormors grav. Sen värmde jag mat i mikron och åt, sen in på Second Life en stund till innan sängen.

Var musik och dansade med andra Furries.Idag assisterar Zebra, vilat mest idag och har kämpigt med snuset. Har inte så mycket snus så mor portionerar ut det, får inte lägga för mycket pengar på snus utan måste ha råd till annat också.

Mor har varit rätt trött idag så det blev inget av med att baka mormors kryddbröd.

På eftermiddan var på Second Life igen, inte så mycket aktivitet på klubben så jag var nere i garaget och såg en ny bil där som var riktigt fin, vet inte vems bil men en ny bil är alltid bra.Satt på kontoret och vilade en stund medans klubbens ekonomidator jobbade.Sett ett program på TV idag om Hitlers innersta krets och hur denne diktator och dem kring honom tänkte och började bygga upp nazismen, bland annat ölkällarkuppen och att Hitler hamande i fängelse. Forstättning kommer sen.

Duschat och ska snart knoppa.

NYHETER!

Rymden!
Internet!
Namnbyte!
Pedofiler i Katolska kyrkan!
Skola!
Trafik!