- Smirre här.

Sju Samebyar i Norrbotten oeniga med Länsstyrelsens bedömningar om antal Järvar i länet!

Länsstyrelsens inventeringsrapport innehåller osäkra bedömningar av antalet järvar som ger stora negativa följder för hela rovdjurspolitiken, menar Sametingets rennäringsnämnds ordförande Marita Stinnerbom. Sju samebyar anser att inventeringsförhållandena inte varit tillräckligt bra i Norrbotten för att Länsstyrelsen ska kunna avgöra storleken på järvstammen.

Länsstyrelsen i Norrbotten har nyligen summerat årets rovdjursinventering och menar att inventeringsförhållandena varit goda under vintern 2016/2017 och att både järvstammen och lodjursstammen verkar vara stabil.

Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, är kritisk till att Länsstyrelsen i Norrbotten menar att inventeringsförhållandena varit goda, trots att sju av 32 samebyar i Norrbottens län har ansökt om att få tillämpa § 5 i Viltskadeförordningen på grund av svåra inventeringsförhållanden. Beslut om § 5-fall ska ske i samråd mellan länsstyrelsen och samebyn, men länsstyrelsen i Norrbotten har inte beaktat samebyarnas invändningar.

Eftersom rovdjursersättningarna till samebyarna baseras på rovdjursinventeringarnas resultat, är det viktigt för samebyarna att underlaget är korrekt. När inventeringsförhållandena är dåliga måste § 5 i Viltskadeförordningen tillämpas. § 5-fall innebär att man använder ett genomsnittligt inventeringsresultat för tre år då det gått att genomföra inventering av den specifika arten, som underlag för utbetalning av rovdjursersättning.

-          Många samebyar har hört av sig angående svåra inventeringsförhållanden under järvinventering, säger Marita Stinnerbom. Sju samebyar anser att det inte gått att inventera i tillräcklig omfattning. Om väderleken varierar med omväxlande töväder och snöstorm går det inte att finna spår av järvar, även om de finns där.

Antalet lodjur beräknas till 1200 i hela landet och knappt 200 i Norrbotten, de flesta i Tornedalen. Antalet järvar beräknas till 522, varav ca 200 i Norrbotten. Årets järvinventering visar enligt länsstyrelsens rapport på en total ökning av järvföryngringar med 27 % i hela Sverige, jämfört med året innan. Antalet kvalitetssäkrade järvföryngringar i Norrbotten visar däremot ingen ökning. 36 järv­­föryngringar anser Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet, motsvarar det förväntade antalet enligt tidigare års inventeringar när väderförhållandena varit sådana att det gått att inventera.

-          I områden som Länsstyrelsen påstår är tomma områden på järv ser renskötarna nu dagligen spår av järv under det pågående samlingsarbetet inför renskiljningarna, fortsätter Stinnerbom. Om inte järvarna inventeras på ett fullgott sätt kan ingen säga hur stor järvstam det verkligen finns i Sverige. Inventeringsresultatet ligger inte bara till grund för rovdjursersättningarna, utan även för gynnsam bevarande status på järv, vilket ligger till grund för om skyddsjakter på järv kan beviljas. Det blir moment 22 för samebyarna.

-          Länsstyrelsen har nekat sju samebyar § 5-fall och därmed tar de inte hänsyn varken till renskötarnas traditionella kunskap eller till de väderförhållanden som varit i dessa områden. Inventeringsförhållandena var inte varit tillräckligt bra överallt under förra vintern, så att en fullgod inventering kunde göras, poängterar Marita Stinnerbom.

Sametinget kommer att ta kontakt med Länsstyrelsen i Norrbotten och be om kompletteringar, samt att nya samråd ska genomföras med samebyar som ansökt om att § 5 i Viltskadeförordningen ska tillämpas.

KÄLLA!

Igår så assisterade Ronny, Var hos Mor och fixade en del, b.la. så fixade vi julgardiner och adventsstjärnor till mor. Samt att jag diskade upp en del åt mor. Jag tog också ett skönt bad och tvättade upp en del kläder.

På eftermiddan var jag ut till Narwille och umgicks med en ny Sergal i rustning.

Sen hjälpte Ronny mig att få upp min adventsstjärna.

Senare på kvällen så var jag på Second Life igen och umgicks med andra Furries. Träffade Vargen Whitepaw b.la.

Samt en liten gul Drake i blåa kläder.

Samt en hybrid Hare/Räv tror ja samt någon slags Katt.

Träffade också en Gråräv och en Dalmatinertjej.

Samt en Fjällräv.

Dansade med en randig Räv till rivig musik med ACDC! yay!

Träffade en Snöleopard också.

Samt en svart och lila vacker Sergal.

Och en Fjällrävstjej.

Samt Draken Noizer och en Långsvans.

På kvällen snare så kollade Ronny och jag på Alien Covenant igen, sett den två gånger nu så men den är riktigt bra. Djurvän och Furry som jag är så gillar jag tom dessa monstren i Alienfilmerna.

Idag har Fjällräv assisterat, vi har hjälpts åt att montera ner det gröna bordet hos Mor, det som jag hade i Gumlösa för mina rymdstationer med mera som jag byggde med Lego.

Jag varit större delen av dagen hos Mor, vi har haft ett jättejobb att röja och organisera om i förrådsrummet och letat efter lådan med julgranskulorna, som vi dock inte har kunnat hitta. Jag kan dock knappast tänka mig att den har blivit slängd, det skulle vara väldigt sorgligt i så fall. Där i fanns väldigt gamla julgranskulor i glas som varit min mormors och som gått i arv till Mor och sen som jag skulle få ärva.

Gjort kyckling och kokt potatis med currysås till kvällsmat. Är rätt trött och sliten, ska strax sova. I morgon assisterar Zebra och då ska jag handla, har tänkt handla frukt och dryck samt en sådan hör köttlåda och ha i frysen, om de har dem kvar på City Gross. Är en låda med olika köttbitar som man kan göra måltider med. Oftast äter jag och Mor tillsammans men känns bra att ha lite i min frys också.

NYHETER!

11 frågor och svar om valutan bitcoin!

Kvinna fick historisk meteorit uppkallad efter sig!

10 års fängelse för digital våldtäkt!

Mamma rasar över 4-årige sonens milkshake!

Mammans skräck – när hon såg sonens film!

Drogade soldater slogs i andra världskriget!

Auschwitz får aldrig glömmas!

Mp-politikern missbrukade kokain i två år!

Snuskiga detaljen i bilden till mamman!

300 år gammal lapp hittad – i Jesus rumpa!